Stora idéer med Sverker Sörlin

Välkommen till Arena Idés nya podd om politisk teori. Idéhistorikern Sverker Sörlin är värd och beskriver podden som en ”mjukfilosofisk upptäcktsresa”.

Vilka idéer finns dolda under talepunkterna och utspelen? Dagens politiker klättrar på stora idéer – ibland vet de inte ens om det själva.

Sverker Sörlin är idéhistoriker, professor och författare. I podden Stora idéer med Sverker Sörlin bjuder han in skarpa tänkare och seriösa tyckare. Tillsammans avtäcker de det politiska och de politiska teorierna.

Sverker Sörlin om den nya podden:

– Vi behöver ta ett steg tillbaka och reflektera och ta oss tid. Jag ser den här podden som en mjukfilosofisk upptäcktsresa, där jag med hjälp av andra kunniga och nyfikna personer söker efter det politiska i det som omger oss, inklusive det som finns inne i oss. För värderingar och idéer finns ju ytterst inuti människor. 

– Att podden heter stora idéer, det handlar om respekt. I det skenbart banala eller obetydliga finns ofta stora frågor gömda. Politik handlar trots allt om det som är gemensamma angelägenheter. Vad politiken gör betyder kolossalt mycket för var och en av oss. 

Håkan A Bengtsson, vd på Arenagruppen: 

– Stora idéer är ett av Arenagruppens och Arena Idés önskeprojekt. Det kommer att bli en podd med en av våra mest intressanta akademiker. Sverker Sörlin är dessutom en professor som också kan och vill folkbilda. Det mediala bruset bjuder alltför ofta in till förenklingar. Stora idéer vill diskutera och belysa vår tids stora och avgörande frågor, inte minst i ett idéhistoriskt sammanhang. Det blir en podd där Sverker Sörlin samtalar med kunniga och intressanta gäster. Det är så en progressiv tankesmedja kan bidra till att vi alla blir mer upplysta.

Rasmus Malm är producent:

– Jag ser fram emot att producera en podd som startar med en nyfiken fråga och som vågar gå på djupet. Jag vet inte riktigt vad vi kommer att hitta under det dagspolitiska. Ruiner, fuskbyggen eller kanske palats? Hursomhelst känns det lyxigt att bli guidad av Sverker Sörlin och hans kunniga gäster.

Om Sverker Sörlin:

Sverker Sörlin är idéhistoriker och har vunnit Augustpriset. Han är professor i miljöhistoria och sitter i regeringens klimatpolitiska råd. Sverker är en av årets sommarpratare i P1.

Om de två första avsnitten:

Premiäravsnittet handlar om Emmanuel Macrons idéer om Europa. Vad vill egentligen Macron med Europa? Den franske presidenten kan verka som en gåtfull figur – en nyliberal nationalist som talar stort om revolution. Vilka idéer tar han spjärn emot? Hur lyckas han genomdriva sin stora vision om Europa? Och hur ska hans rörelse klara sig i det franska parlamentsvalet som avgörs nu på söndag? Veckans gäst är Susanna Kierkegaard som har en examen i filosofi, politik och ekonomi från Oxfords universitet och är ledarskribent på Aftonbladet. Hon har arbetat i Europaparlamentet och är expert på EU.

Det andra avsnittet kommer att handla om Ebba Buschs ideologi och retorik. Vad finns bakom utspelen? Med gästerna Andreas Johansson Heinö, förläggare på Timbro, och Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Pressbild, fri att använda. Foto: Rasmus Malm

Kategorier:
Podd