Stort genomslag för Arena Idés nya rapport

Arena Idés nya rapport 900 miljarder skäl att uppskatta invandringhar fått stort medialt genomslag. Här nedanför hittar du länkar till artiklar om rapporten.

Dagens Nyheter – Invandringens vinst 900 miljarder

Invandringen har varit en god affär för Sverige. Utan efterkrigstidens tillskott av utlandsfödda skattebetalare hade skattkistan saknat i snitt 65 miljarder per år. Vi hade inte haft råd med lika mycket vägar, järnvägar, forskning eller försvar.

Dagens Arena – 900 miljarder hade gått förlorade – om SD:s politik genomförts

Sverige har tjänat 900 miljarder kronor på invandringen sedan 1950. Och invandrare som grupp kostar mindre än svenskar. Det visar Arena idés nya rapport.

Aftonbladet  – Rapport: Sverige har tjänat 900 miljarder på invandringen

Invandringen ger Sverige 65 extra skattemiljarder – per år. Det visar en ny rapport från tankesmedjan Arena idé, som Dagens Nyheter rapporterar om.
– Det innebär att Sverigedemokraternas idé om att finansiera försvarsutgifter eller att rädda äldreomsorgen genom minskad invandring helt enkelt inte stämmer, säger chefsekonomen Sandro Scocco till tidningen.

Dagens Industri – Invandringens vinst: 900 miljarder

Invandringen har sedan efterkrigstiden genererat en samhällsvinst på 900 miljarder kronor, enligt en rapport som den vänsterorienterade tankesmedjan Arena idé presenterar i Almedalen på onsdagen.

Dalarnas tidning – Så kan invandringen bli ännu bättre för Sverige

Sandro Scocco, chefsekonom för Arena Idé, och Lars Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet, lade på onsdagen fram den uppmärksammade rapporten 900 miljarder om effekten av invandring sedan 1950-talet.

Och än i dag bidrar gruppen utrikes födda sammantaget mer till samhällsekonomin än vad den kostar. Men det betyder inte att inte mer kan göras.

Veckans affärer – Sverige har tjänat 900 miljarder på invandring – och kan vinna ännu mer

Invandringen ger Sverige 65 extra skattemiljarder varje år, och är än idag lönsam, enligt en färsk rapport från Arena Idé.

Dagens Arena – Invandring är ingen kostnad

Invandringen har varit en vinst varje år sedan 1950, med undantag för ett par år under 90-talskrisen. Vinsten kan bli ännu större i framtiden.

Dagens Industri – Jobb är humanism på riktigt

Bara hälften av flyktingarna som kommer i dag har jobb efter sju år. Resten är kvar i bidragsberoende. Efter 15 år är bara 65 procent sysselsatta, och med detta begrepp räknas att jobba en timme per vecka. Arbetsförmedlingen konstaterade nyss att utlandsfödda allt mer är den grupp som fastnar i arbetslöshet. Utanförskapet cementeras.

Arbetet – Invandringen en lönsam affär för Sverige

Om vi inte haft invandring till Sverige sedan 1950 skulle vi i dag vara ungefär 2,5 miljoner färre invånare. Och 900 miljarder kronor fattigare, visar en ny rapport från tankesmedjan Arena idé.

Nyheter24 – Så mycket har Sverige tjänat på invandringen

En rapport från tankesmedjan Arena idé motbevisar många som hävdar att invandringen kostar pengar. Invandringen ger snarare Sverige hela 65 extra miljarder varje år, skriver Dagens Nyheter. Utan invandringen hade vi inte haft råd med lika mycket vägar, järnvägar, forskning eller försvar.

ETC – Sverige har tjänat 900 miljarder på invandring

Idag släpper Arena Idé rapporten ”900 miljarder skäl att uppskatta invandring”. Syftet är att ge alla som är för invandring nya argument – i en invandringsdebatt som fastnat i att Sverige inte har råd. Dagens ETC har pratat med Arena Idés chefsekonom Sandro Scocco.

Dagens Nyheter – Både fristad och arbete

De starkaste argumenten för en generös flyktingpolitik är inte de ekonomiska utan de som bygger på solidaritet. Men de som kommer hit måste erbjudas en väg in på arbetsmarknaden.

Piteå Tidning – Invandring, solidaritet och tillväxt

Alla ska ha rätt till vård när de är sjuka. Det är det enda värdiga och humana. Skolan måste vara lika bra för alla. Endast då får alla barn en likvärdig chans att fullfölja sina drömmar. Det är vår skyldighet att ta emot människor som flyr, så att de kan fredas från terror och förföljelse.

Dagen – Lönsam invandring kräver reformer

Migrations- och integrationsfrågorna står högt på dagordningen under den Almedalsvecka som nu passerat sin kulmen. Det är helt rätt. Vi talar om samhällsfrågor med många dimensioner.

Hallandsposten – Vinst kan lätt bli förlust

I dagarna släppte vänstertankesmedjan Arena idé en rapport om invandringens positiva bidrag till den svenska ekonomin. Enligt rapporten ska invandringen ha genererat en vinst på 900 miljarder kronor sedan 50-talet. Gott så. Diskutera siffror och om migration leder till vinst. Men det är sorligt att vi ständigt reducerar människor till huruvida de bidrar med något gott eller inte.

Eskilstuna kuriren – Sveriges väg är rätt

Personer som flyr krig och förföljelse och tar sig till Sverige har enligt svensk lag, FN:s flyktingkonvention och EU-regler rätt att få sina asylskäl prövade. Trots det diskuteras emellanåt frågan som om asylrätten vore avhängig kortsiktiga, ekonomiska faktorer. Ledande i den grenen är, naturligtvis, SD.

Helsingborgs Dagblad – Almedalen 2015, så här långt

Vad som kommer att leva kvar efter Almedalsveckan, möjligen långt in i höstens och vinterns politiska Sverige? Förmodligen ett par saker:

Rapporten från tankesmedjan Arena Idé. Slutsatsen, att Sverige sedan 1950-talet har tjänat ofantliga 900 miljarder kronor netto på invandringen, har redan skapat het diskussion. Rapporten lär leva kvar länge i debatten.

 

TT har skickat ut en text om rapporten, vilket hittills har genererat artiklar i Gefle Dagblad, Sydsvenskan, Hela Hälsingland, Sundsvalls Tidning, Dalarnas Tidningar och Östersunds-Posten.