Stort intresse för sociala krav i upphandlingen av Ostlänken

Intresset för frågan om sociala krav i samband med upphandlingen av Ostlänken är stort. Ett stort antal medier var på plats när Arena Idé tillsammans med Byggnads och Seko arrangerade konferensen “Ostlänken – upphandling på väg att spåra ur?” i Norrköping den 2 juni.

Upphandlingen av Ostlänken kan spåra ur – SVT Nyheter
Många är oroliga när den nya järnvägen mellan Järna och Linköping ska byggas. Sociala krav kommer inte att finnas med i upphandlingen, bekräftar Trafikverket i ny rapport.
Se klippet här ››

Trafikverket måste byta spår om upphandlingar – Svenska Dagbladet, Brännpunkt
Vi har varit i kontakt med samtliga aktörer som är involverade i upphandlingen av Ostlänken. Vi är oroliga för vad vi ser. Vår oro delas av lokala och regionala aktörer.
Läs debattartikeln av Byggnads Johan Lindholm, Sekos Janne Rusen och Arena Idés Lisa Pelling på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt ››

Upphandlingarna har helt spårat ur – Aftonbladet
Snart drar det i gång, Sveriges största infrastrukturprojekt på flera decennier. Mellan Järna och Linköping ska 15 mil dubbelspårig järnväg läggas och här ska tågen kunna köra i 320 kilometer i timmen.
Läs hela artikeln här ››

Facken varnar för social dumpning – Sörmlands Nyheter
Ostlänken riskerar att bli ännu ett projekt där skattepengar går till social dumpning. Det menar Byggnads och Seko. Men civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill tvinga Trafikverket att skärpa kraven.
Läs hela artikeln här ››

Krav på socialt ansvarsfull upphandling av Ostlänken – Sveriges Radio Östergötland
Representanter från Trafikverket, fackorganisationer och myndigheter diskuterade idag hur det stora järnvägsprojektet Ostlänken kan byggas på ett socialt ansvarsfullt sätt.
Läs hela artikeln och lyssna på inslaget här ››

“Kollektivavtal ska gälla vid upphandlingar” – Norrköpings tidningar
– Ja. Sociala krav ska ställas vid upphandlingar. Det betyder bland annat att kollektivavtal ska gälla, sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid en konferens om upphandlingen av Ostlänken.
Läs hela artikeln här ››

Sociala krav i fokus – Folkbladet
På tisdagen anordnades en konferens i Cnema-delen av Visualiseringscenter C om sociala krav vid upphandlingen av Ostlänken.
Läs hela artikeln här ››

EU-direktiv kan förändra Trafikverkets upphandlingar – Dagens Arena
Nästa år ska Trafikverket upphandla entreprenörer för bygget av Ostlänken. Enligt verket är jobbskapande sociala krav ”att bakbinda sig”. Det kan ett EU-direktiv och komma att ändra på.
Läs hela artikeln här ››

Seko och Byggnads varnar för social dumpning – Seko-tidningen
Seko och Byggnads vill att Trafikverket ska ställa sociala krav i upphandlingen av Ostlänken, det största infrastrukturbygget på flera decennier. Men historien förskräcker.
Läs hela artikeln här ››

Trafikverket: Vi ställer sociala krav – Svenska Dagbladet, Brännpunkt
Utgångspunkten för oss är alltid juste konkurrens där grunden är en säker arbetsplats och justa arbetsvillkor, oavsett vilket land arbetskraften kommer från. Det skriver Katarina Norén, chef Inköp och logistik i Trafikverket.
Läs Katarina Noréns svar på den debattartikel som Byggnads Johan Lindholm, Sekos Janne Rusen och Arena Idés Lisa Pelling skrev på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt

Är du intresserad av att läsa Ostlänken – upphandling på väg att spåra ur?, rapporten som ligger till grund för konferensen, klicka här››

 

Kategorier:
Arena Idé i medier, Blogg