Politik på bio

Arena Idé och Tempo dokumentärfestival bjuder in till filmvisning och samtal om politik. I år genom digitala visningar som finns tillgängliga i 48 timmar från premiär.

Vi är stolta över att samarbeta med Tempo dokumentärfestival. Pris för det digitala festivalpasset är 260 kronor, 200 för dem som redan är prenumeranter på Draken Film. Samtalet med Lisa Pelling kan ses under hela festivalen på tempofestival.se under informationen om respektive film. Varmt välkommen till den 22:a upplagan av Sveriges största dokumentärfestival 8–14 mars 2021! Här köper du biljetter.


Arica

Samtal med regissörerna Lars Edman & William Johansson Kalén och Arena Idés Lisa Pelling efter filmen.

Tisdag den 9 mars kl. 18:00.

I uppföljaren till Blybarnen gräver filmmakarna vidare i giftskandalen kring Bolidens export av slam till Chile 1985. Bara en bråkdel av avfallet upparbetades, resten hamnade på backen. En backe som blev en populär lekplats av arsenik, bly och kvicksilver som barnen åkte kana utför. 35 år senare har en hög procent av de närboende i det lilla samhället drabbats av cancer. 800 av offren stämmer Boliden och vi får följa fallet upp i Högsta domstolen.


Abolis resa

Samtal med regissören Yasaman Sharifmanesh och Arena Idés Lisa Pelling efter filmen.

Torsdag den 11 mars kl. 18:00.

Som 17-åring går Abolfazl hela vägen från Iran till Sverige. Efter tre år blir han utvisad och landar nu för första gången i sitt liv i Kabul, Afghanistan. Kicki ringer från Sverige och berättar att han har fått ett jobb, men nu behövs arbetstillstånd och id-kort för att kunna återvända. Att skaffa papper visar sig vara svårare än Abolfazl först trott. Planen blir att ge sig ut på en farlig resa till Jaghori, där han har släktingar som kan verifiera hans identitet.


Tempo dokumentärfestival är Sveriges största festival för dokumentära uttryck. Sedan grundandet 1998 presenteras dokumentärer från hela världen som annars inte skulle nå en svensk publik. Tempo utgör ett unikt forum för att samlat presentera dokumentära verk över genregränser.