Politik på bio

Arena Idé och Tempo Dokumentärfestival bjuder in till filmvisning och samtal om politik. I år med tema familj och gräsrotsrörelser med filmer från Ukraina, Brasilien, Mexiko och Sverige.

Vi är stolta över att flera regissörer är på plats. Biljettpriset är 85 kr och du behöver även årskort för 60 kr. Varmt välkommen den 2–8 mars 2020! Här köper du biljetter.


Summerwar

Svensk premiär och regissören Moritz Schulz är på besök! Han intervjuas av Arena Idés German Bender i salongen efter filmen.

Fredagen den 6 mars kl. 16:30 på Biograf Victoria på Södermalm.
Film 79 min + samtal 20 min.

Kriget i Ukraina har pågått i fem år och den högerextrema rörelsen Azov Regiment erbjuder militär träning för barn. Tolvåringarna Jasmin och Jastrip gör sig redo för att åka på sommarläger. De kommer från olika familjeförhållanden där Jasmin är en ambitiös tjej med kärleksfulla föräldrar medan Jastrip får mer uppmärksamhet från lägrets ledare än han får hemma. Under två veckor får de lära sig att bädda sängen perfekt, fördelarna med gruppidentitet och hur man skjuter med kalasjnikov. Sommaren består också av lek och häng med nyfunna kompisar men målet är att göra dem till stolta ukrainare som är redo att slåss och dö för sitt land.


Sittstrejken

Med regissören David Wikdahl på plats! Han samtalar med Arena Idés Lisa Pelling efter visningen.
Lördagen den 7 mars kl. 15:15 på Biograf Victoria på Södermalm.
Film 59 min + samtal 20 min.

Nätverket Ung i Sverige inleder en sittstrejk på Mynttorget i Stockholm. Deras krav är att alla utvisningar till det krigsdrabbade Afghanistan ska stoppas. Sittstrejken får spridning i sociala medier, men det är inte alla som sympatiserar med ungdomarnas utsatta situation. En grupp nazister attackerar plötsligt strejken med hatiska slagord och rökgranater. 17-åriga Fatemeh Khavari är talesperson för Ung i Sverige och har i kontakt med polisen bestämt att flytta demonstrationen till Medborgarplatsen. När de kommer fram ombeds ungdomarna vara tysta, en grupp pensionärer som dansar till hög musik har just nu företräde till platsen. Sittstrejken är en skildring av en historisk rörelse som lyckats skapa debatt och påverka ända upp i riksdagen.


Radio Silence

Svensk premiär! Regissör: Juliana Fanjul. Efter visningen kommenterar Jonas Nordling, chefredaktör för Dagens Arena.
Lördagen den 7 mars kl. 18:45 på Biograf Victoria på Södermalm.
Film 77 min + kommentar 15 min.

I Mexiko är grävande journalistik på liv och död. Tio journalister i landet har mördats av drogkartellerna med förgreningar upp till högsta regeringsnivå. Carmen Aristeguí är en mycket populär radiojournalist. När hon börjar gräva i skumma kontrakt kring presidenten Peñas lyxvilla leder det till att hon sparkas från den statligt ägda radiostationen. Hon låter sig inte hindras utan bygger upp sin egen webbradiostation. Modigt och oförtrutet avslöjar hon en tygellös korruption som ofta orkestreras av landets ledande parti, PRI. På sociala medier fortsätter Carmen att ta upp olika skandaler och maktmissbruk.


Waiting for the Carnival

Regissör: Marcelo Gomes. Efter visningen kommenterar Arena Idés David Eklind Kloo filmen och arbetets mening.
Lördagen den 7 mars kl. 20:15 på Biograf Victoria på Södermalm.
Film 86 min + kommentar 15 min.

Den lilla staden Toritama i nordöstra Brasilien är ingen vanlig sömnig liten småstad. Här produceras runt 20 miljoner par jeans om året i små arbetslokaler som ligger inträngda i garage och på bakgårdar. Invånarna driver själva små familjeföretag som tillsammans bildar en enda lång löpande band-fabrik. Och ju fler fickor du syr på, desto mer tjänar du. Den enda gången på året då den febrila aktiviteten sjunker är under karnevalen, då alla som har råd åker till kusten på semester – bara för att två veckor senare återvända till symaskinerna och drömma om nästa karneval.


Aktivering samtal

Med regissören Mats Eriksson Dunér på plats! Han samtalar med Arena Idés Johanna Lindell efter visningen. Johanna Lindell är vice vd för Arenagruppen och på fritiden ordförande i Oktoberteaterns styrelse. Hon är född på 70-talet och själv uppvuxen i den miljö som skildras i filmen.

Söndagen den 8 mars kl. 15:00 på Reflexen i Kärrtorp. Film 55 min + samtal 20 min. Köp biljett

I slutet av 1960-talet börjar konstnärsgruppen Aktion Samtal genomföra stadsaktioner ur barns perspektiv. Revolutionen måste börja i sandlådan, säger en dansk föregångsmodell. Gruppen bestämmer sig för att göra aktioner på skolgårdar och teaterföreställningar för barn. De bygger också lekplatser med kollektiva lekredskap som blir en ny sorts samlingsplats för barnen, där de kan lära sig att samarbeta i stället för att bara leka individuellt. I Aktivering samtal blickar tre kvinnor som var med då tillbaka på rörelsens syfte och driv i att främja barns kreativa utveckling och samarbete och vidare lägga grunden för nästa generations förvaltande av vårt samhälle.


Tempo Dokumentärfestival är Sveriges största festival för dokumentära uttryck. Sedan grundandet 1998 presenteras dokumentärer från hela världen som annars inte skulle nå en svensk publik. Tempo utgör ett unikt forum för att samlat presentera dokumentära verk över genregränser.