Ny rapport om partibidrag »
Hur skulle en lagreglering om politiska partiers finansiering se ut rent konkret? I Arena Idés nya rapport redovisas krav på innehållet i en sådan lag.
Sverige anses inte ha någon omfattande korruption. Ett resultat av den uppfattningen är att vi hittills har saknat lagstiftning om de politiska partiernas finansiering. En annan förklaring är att Moderaterna i sex år motarbetat en lagstiftning. Under tiden har Moderaterna tagit emot mer än 90 miljoner kronor från anonyma givare.
Sedan 2008 jagas Sverige av Europarådets antikorruptionsenhet GRECO för att vi saknar en lagstiftning. Det är endast Sverige och tre andra länder, Malta, San Marino och Schweiz, som saknar lagar om politikens finansiering.
Sverker Lindström, författare till rapporten ”Pengar till politikerna och risken för korruption” anser att det viktigaste i en lagstiftning är att den ger allmänheten möjlighet till insyn.
– Av dokument och årsredovisningar ska man kunna utläsa hur partier finansierat sin verksamhet fullt ut. Partierna måste ha frihet att göra som de vill med sin finansiering. Men inför väljarna måste de kunna redovisa öppet var de fått sina pengar från så att väljarna kan ta ställning till det, säger Sverker Lindström till Dagens Arena.
Vad är viktigt att fokusera på i en lagstiftning?
– Det viktigaste i en ny lagstiftning är att reglera personvalskampanjerna noggrant. Där är risken för korruption väldigt stor. Men det är också viktigt att riksdagspartiernas ekonomier blir genomskinliga så att det går att se hur de finansierar sin verksamhet.
– Vi är lite naiva i Sverige, så vi har inte sett upp med riskerna för korruption. Det börjar ändras nu, fortsätter Sverker Lindström.
Nu tycks dock enighet finnas i de svenska partierna om att en lagstiftning ska vara på plats innan valet i september nästa år. Detta blev möjligt sedan Moderaterna på några veckor gick från ett mer än tioårigt stenhårt nej till lagstiftning till att partiet plötsligt sade sig vilja ha en lagreglering.
I Sverker Lindströms nya rapport redovisas en rad krav på innehållet i en sådan lag, dels krav som GRECO ställt på Sverige, dels krav som kan härledas ur det utredningsförslag som publicerades 2004 samt krav som bygger på erfarenheter från senare års diskussioner.
Läs rapporten i din webbläsare
Ladda ner rapporten (pdf)
Läs också:
Dagens Arenas intervju med Sverker Lindström
Till Arena Idés rapportarkiv »