Starka fack dämpar konfliktnivån

– Sambandet mellan facklig organisering och upplevelsen av konflikter på arbetsmarknaden

I denna rapport undersöks sambandet mellan facklig styrka och anställdas uppfattningar om konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare. Sambandet indikerar att starka fack dämpar upplevelsen av konflikter.

Anställda i länder med högre facklig organisationsgrad och där fackförbund regelbundet är involverade i politiska beslutsprocesser anser att det finns konflikter mellan anställda och arbetsgivare än anställda i betydligt lägre grad än i andra länder.

Sverige är ett exempel på detta. Sveriges höga fackliga organiseringsgrad och svenska fackförbunds inflytande i politiska beslut bidrar till att förklara varför relativt få anställda i Sverige (25 procent jämfört med genomsnittet på 44 procent i de undersökta länderna) upplever att det finns konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Rapporten ifrågasätter därmed föreställningen om fackförbund som splittrande organisationer och indikerar snarare att en fortsatt nedgång vad gäller fackligt medlemskap och politiskt inflytande kan leda till fler och starkare konflikter mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Analysen bygger på enkätdata från International Social Survey Programme, som omfattar 16 822 anställda i 31 länder.

Rapportförfattare: Josef Ringqvist
Doktor i arbetsvetenskap och anställd vid Karlstads Universitet

Redaktör: German Bender
Utredningschef på Arena Idé och arbetsmarknadsforskare vid Handelshögskolan