Kvantitetstidspappan – Förslag för ett jämställt föräldraskap

Omvärldens låga förväntningar på hur mycket ansvar pappor ska ta i barnomsorgen påverkar både barn och pappor negativt. Även om pappans roll i föräldraskapet varierar från familj till familj, finns det på samhällsnivå ett tydligt mönster av att pappor inte lyckas – eller får chans – att knyta lika starka band till sina barn som mammor. Lönemässigt visar också forskning att män som bryter normen och tar en större del av föräldraledigheten straffas hårdare än kvinnor som tar motsvarande andel.

Den här rapporten ger en övergripande bild av den svenska föräldraförsäkringen och hur den nyttjas olika av kvinnor och män i tvåsamma heterorelationer. Statistik från Försäkringskassan visar att män är kraftigt under­representerade i samtliga delar av barnomsorgen som berörs av föräldraförsäkringen. För det genomsnittliga föräldraparet är konsekvensen tydlig. Kvinnan drabbas negativt ekonomiskt och får en lägre inkomst och pension, medan mannen får mindre tid med barnet och en svagare relation. För barnets del motverkas dess rätt till en god relation och anknytning till båda sina föräldrar av det ojämställda uttaget av föräldraledigheten. 

För att förflytta de olika förväntningarna på mäns och kvinnors föräldraansvar, föreslås en helt ny reform med fokus på arbetsgivaren:

Inför en arbetsgivarbonus för jämställt uttag av föräldraledighet och vab. Arbetsgivaren har ett stort ansvar i att flytta normen mot ett mer jämställt föräldraskap. En ekonomisk bonus till arbetsgivare vars anställda delar lika på föräldraledighet och vab ökar arbetsgivarnas medvetenhet och uppmuntrar till jämställt föräldraskap.

För att nå ett mer jämställt föräldraskap föreslås därtill förändringar av föräldraförsäkringen:

Individualisera dagarna med föräldrapenning. Barn har rätt till båda sina föräldrar och båda föräldrarna har rätt till ordentligt med tid tillsammans med sina barn. Omfördelning av föräldrapenningsdagar tillåts efter prövning och information om hur inkomst och relation mellan förälder och barn påverkas.

Utöka 10-dagars till 25-dagars. Att öka föräldrarnas gemensamma tid just efter födseln underlättar för båda föräldrarna. De får mer tid med barnet och det möjliggör också mer avlastning och stöd efter förlossningen. 

Ta bort skyddet av SGI under barnets första levnadsår. Att den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) inte påverkas under barnets första år leder ofta till att mammor är föräldralediga utan ersättning och att pappor går miste om tid när barnen är små. Det gör också att inkomststarka hushåll kan spara sin föräldrapenning till senare i livet, vilket är en lyx som andra grupper inte har.

Höj ersättningen för lägstanivådagarna. De 90 lägstanivådagarna bör justeras och ge samma ersättning som övriga dagar med föräldrapenning. Det stärker föräldrars ekonomi och ökar den ekonomiska jämställdheten.

Rapportens förslag ökar den genomsnittlige pappans tid med sitt barn, förflyttar samhällets förväntningar och motverkar de ekonomiska klyftor som föräldraförsäkringen idag ger upphov till.

Rapportförfattare:
Vilgot Österlund, statistiker på Arena Idé