ISBN: 978-91-7445-053-8


Ladda ner pressbild


Riggat

Politik & Samhälle

“Årets svenska fackbok”
– Dagens ETC

Hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa.

Vi har fått lära oss att ojämlikhet är rättvist. Den som lyckas förtjänar sin framgång, den som misslyckas har inte ansträngt sig. I meritokratins Sverige är klassresan möjlig för alla som arbetar hårt.

I själva verket har den sociala rörligheten inte ökat på 70 år. De högutbildades barn har 900 procent större chans än de lågutbildades att läsa på universitetet. 1700-talets elit är fortfarande en elit. Och klassresor är aldrig en bot på klassklyftor.

Men den falska tron att vi lever i ett rättvist samhälle förråder möjligheten att skapa det. För precis samtidigt som tron på meritokratin ökar i hela västvärlden, så växer också klassklyftorna. Allt fler tror att vi får det vi förtjänar och de accepterar därför ett mer ojämlikt samhälle. Och med detta jagande efter meriter och formell utbildning följer statustress, betygshets, psykiska problem och en högerradikal mobilisering.

I boken Riggat: Hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa avtäcker journalisten Petter Larsson med hjälp av aktuell forskning ett samhälle som är riggat till de rikas och välutbildades fördel – och som de flesta andra förlorar på.

Att läsa ”Riggat” kan beskrivas som att vandra bredvid en vänlig människa som på ett pedagogiskt sätt berättar om varför världen ser ut som den gör”
Lovisa Broström, GP

Larsson tillför denna dikusssion en fond av ovärderlig statistik som gör det omöjligt att fortsätta leva i tron att spelet inte är riggat”.
– Jonas Elvander, Aftonbladet

Omslag: Studio Liljemärker

Utgivningsdag: 9 mars 2023

Läs Riggat tillsammans med andra
ABF Malmö har tagit fram en studiehandledning för boken. Den hittar du här.

Kommande föreläsningar:

2 april.
Samtal med Nina Björk. Författarförbundet, Lunds Stadsbibliotek.

16 november
Arenagruppens jubileum Stockholm

22 november
Eslöv. Medborgarhuset ABF mfl.

24 november.
Kullagymnasiet, Höganäs.

25 november.
Stockholm, Socialistiskt Forum.

26 november
Vänsterdagarna, Svenska Mässan Göteborg.

27 november.
Vara. Vara folkhögskola. ABF.

29 november.
Hembygdsföreningen Jonsered

30 november.
Seminarium på Jonsereds herrgård. Göteborgs Universitet

5 december.
Malmö. Författarcentrum och ABF.

7 december .
Samtal med Elise Karlsson, Göteborgs Stadsbibliotek

I media:

Recensioner
Övriga omnämnanden

Författare
Petter Larsson

Petter Larsson, född 1968, är frilansande kulturjournalist som regelbundet skriver för kultursidorna i bland annat Aftonbladet och HD-Sydsvenskan. Han kommer från Jonsered utanför Göteborg, men bor i Malmö sedan snart 25 år. Petter Larsson har ett förflutet som ledarskribent på socialdemokratiska Arbetet och veckotidningen Efter Arbetet. 2001 gav Atlas ut boken Proteststormen, en bok där han […]