Vad krävs för att rädda demokratin?

För första gången sedan 1930-talet är demokratin utmanad i vår del av världen. Vad är det som orsakar den populistiska störtvågen? Och hur kan demokratins självförsvar mobiliseras?

Svaret är inte mer ekonomisk liberalism, hävdar författarna i Vad krävs för att rädda demokratin? Den nyliberala tilltron till marknadens självreglering har havererat. Läran saknar svar på vår tids frågor – växande klyftor och främlingsfientlig nationalism. Ur nyliberalismens skeppsbrott växer populismen fram.

Alternativet är att den ekonomiska liberalismen underordnas den politiska. En fredsformel mellan kapitalism och demokrati behöver återskapas under vår tids förutsättningar. Den måste balansera höger mot vänster men också tygla marknadskrafterna globalt för att demokratin skall överleva.


Författare
Ingemar Lindberg

Ingemar Lindberg har länge varit verksam inom svensk välfärdsdebatt, som utredare, statssekreterare i socialdepartementet och sedan på LO med ansvar för Rättviseutredningen i början av 90-talet och uppbyggnaden av LO idédebatt.

Sverker Gustavsson

Sverker Gustavsson är professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Claes-Mikael Jonsson

Claes-Mikael Jonsson är jurist på LO, tidigare Europafacket.