Falah Mustafa Bakir om tolerans och dialog

Det var fullsatt när Arena Idé anordnade lunchseminarium med KRG:s utrikesminster Falah Mustafa Bakir. Utrikesministern har varit på ett längre besök i Sverige och har bland annat träffat svenska utrikesministern Margot Wallström och folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström samt riksdagens utrikesutskott för att informera om utvecklingen i Kurdistanregionen och Irak mot bakgrund av kriget mot Islamiska staten (IS) och terrorn mot yezidikurder, kristna och andra minoriteter.

Mustafa Bakir inledde seminariet med en kort beskrivning av läget i Mellanöstern. Enligt Mustafa Bakir är Kurdistanregionens roll att stå upp för tolerans och dialog, samt att bygga broar mellan öst och väst. “Vi ligger där vi ligger. Sverige och Norge är inte våra grannländer. Vi kan inte och vill inte flytta gränserna i Mellanöstern, men försöka leva i fred med våra grannar.”

Konflikten i Syrien och IS framfart i stora delar av Irak har lett till att Kurdistanregionen tvingats ta emot kring två miljoner flyktingar. Detta ska ses i relation till att regionen har fem och en halv miljon invånare. “Vi gör så gott vi kan, men vi behöver stöd i form av humanitär hjälp” sade utrikesministern.

Utrikesministern menade att fler länder måste fördöma IS och deras fruktansvärda handlingar, och stå upp för demokratiska värden. Mustafa Bakir vädjade till svensk media att inte bidra till IS rekrytering av ungdomar, genom att publicera alltför glorifierade bilder på “stora, starka IS-krigare”. “Vi försöker visa upp dem som skäggiga, smutsiga, blodiga. Det är krigets of IS rätta ansikte”.

20150115_124352

Kategorier:
Allmänt, Blogg