Frankrike mellan två val: läget i Hollandes republik | Seminarium 28/4

Front National har under Marine Le Pens ledarskap gått igenom en förändringsprocess där man rensat ut de antisemitiska delarna av partiet och istället flyttat fokus till att man försvarar den franska republikens grundvalar: sekularism, demokrati och nationellt oberoende. Man vill gå från bilden av partiet som “extremhöger” till “försvarare av traditionella värden”.

Parallellt med det här har partiet ökat i populäritet och ser ut att gå framåt både i lokalvalen i mars och i Europavalen i maj. Det ryktas även att Front National håller på att starta en ny grupp för högerradikala i Europaparlamentet där även Sverigedemokraterna skall ingå.

Hur ser det politiska landskap ut i Frankrike och vilken roll kommer Front National spela, dels i Europa och dels i Frankrike? Dessa frågor är utgångspunkten för denna eftermiddagskonferens som är ett samarbete mellan Arena Idé och Franska ambassaden.

Eftermiddagen inledas av att Tomas Lindbom presenterar den rapport han har skrivit på uppdrag av Arena Idé om Front Nationals ställning i det franska politiska landskapet. Rapporten kommer även att kommenteras av Pervenche Bères, fransk europaparlamentariker.

Efter pausen kommer Bères att presentera sin analys av det politiska läget i Frankrike och Front Nationals ökande populäritet. Efter detta följer det en diskussion mellan Bères och A. Gabelic(?) om hur  det kommer att se ut i Europaparlamentet efter 2014.

Deltagare

T- Lindblom –  ?

A. Gabelic (?)

Pervenche Bères – F.d vice president av Europaparlamentet och nuvarande  ledamot av kommittén för arbete och sociala frågor.

Moderatorer: Lisa Pelling, Utredningschef på Arena Idé och Eric Sundström chefsredaktör på Dagens Arena

Plats & Tid

Franska residenset Narvavägen 26 (T-bana Karlaplan)

28 april 15:30 – 17:30

Kategorier:
Allmänt