Grattis Atlas!

Alice Munro har tilldelats årets Nobelpriset i litteratur 2013. 

Arena Idé grattar Arenagruppens systerverksamhet Bokförlaget Atlas till årets nobelpris i litteratur.

Så här skriver Bokförlaget Atlas om Alice Munro:

Utgivningen av Alice Munro är en del i en bredare satsning på översättningar av högkvalitativ skönlitteratur skriven av kvinnliga författare som har pågått under flera år. Vi började med att ge ut Joan Didion ( ”Att lära sig själv leva”, ”Bönbok för en vän”, ”Ett år av magiskt tänkande”, ”Kalifornien- min historia”, ”Lagt kort”), följde upp med Alice Munro (”Kärlek, vänskap, hat”, ”Nära hem”, ”För mycket lycka”) och i januari 2011 släpper vi Mavis Gallants Från det femte distriktet.

Alice Munros första novellsamling kom ut 1968 och under sin författarkarriär har hon mottagit ett antal fina priser och lovordats av kritiker världen över. 2009 fick Alice Munro det prestigefyllda Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset.

Genom sin novellkonst har Alice Munro bevisat att betydelsen i en skönlitterär text inte beror så mycket på längd, som på innehåll. DNs Anna Hallberg skrev om Munros För mycket lycka ”Hur kan en tjugosidig novell vara lika omvälvande som en stor roman?”

I Alice Munros noveller är det kvinnorna som står i centrum. Berättelserna handlar om drömmar, ambitioner, om kärlek och otrohet, och om det pris kvinnor får betala för att leva på sina egna villkor. Hon skriver om kvinnors livsvärldar och sammanhang med en ojämförlig värme.

Det har sagts att man av Alice Munros noveller kan lära sig någonting man aldrig tänkt på förut. Att man äntligen får ord på det man själv tänkt och känt men inte kommit åt.

Kategorier:
Allmänt