Humor, makt & politik | Filmvisning och samtal 23/11

Välkommen på filmvisning och samtal med Özz Nûjen, Nivette Dawod och Lisa Pelling

Boka din biljett här ››

Donald Trump har precis valts till USA:s president efter en valkampanj som satte de amerikanska satirikerna på prov. Hur skulle de driva med någon som redan sa och gjorde saker som var mer vridna än de själva kunde komma på? I Turkiet stämmer president Erdogan den komiker som hånade honom på tysk tv. Vem kan egentligen driva med makten idag och vilka konsekvenser kan det få?

Den 23/11 bjuder Arena Idé tillsammans med NonStop Entertainment in till visning av Diktatorn och efterföljande samtal om humorns roll i att granska och utmana makten.

Diktatorn är Chaplins klassiska uppgörelse med Hitler och nazismen. Filmen är inspelad 1939–40 och är en tidlös satir över maktens uppblåsthet och despoters förakt för den lilla människan. Diktatorn väcker frågor om satiren som politiskt vapen samtidigt som filmen tar upp viktiga och allmängiltiga ämnen som politisk galenskap, krigets vansinne och maktmissbruk.

Efter filmen håller vi ett samtal om politik, makt och humor. Hur står det till med den maktgranskande humorn i världen idag? Vilken roll har satirikerna spelat under den amerikanska valkampanjen och vad kan de göra framöver? Vad har hänt med satiren efter Charlie Hebdo, Erdogans stämningar i Turkiet och hur mår satiren i Sverige? Hur skulle Diktatorn se ut om den gjordes idag och vem skulle göra den?

Medverkande
Özz Nûjen, komiker som tidigare gjort föreställningen Statsministern och nu turnerar med Sveriges Historia
Nivette Dawod, journalist, utrikesreporter på Aftonbladet nyligen hemkommen från att ha bevakat valet i USA
Lisa Pelling, utredningschef Arena idé

Moderator: Maja Dahl, kommunikationsansvarig Arena idé

Filmvisningen och samtalet är kostnadsfritt. Obligatorisk föranmälan. Först till kvarn!

Anmäl dig här
Kategorier:
Allmänt