Idébloggen: Ett anständigt boende

Shadé Jalali, gästutredare på Arena idé, bloggar om möjligheterna till ett anständigt liv i Sverige.

Under rubriken “Anständigt liv” intervjuar jag fackliga och intresseorganisationer för att få reda på vem som har möjligheten att leva ett anständigt liv i Sverige 2013. Resultatet kommer att presenteras i en rapport i majmånad, men innan dess kommer du att få insyn i vad jag får höra längs min väg.

Den här veckan har jag bland annat träffat Barbro Engman som är ordförande på hyresgästföreningen och därmed fått upp ögonen för bostadsfrågor. För att få mer kött på benen letade jag bland Boverkets utredningar och förundrades över bristen på bostadspolitik och hur vi har gått ifrån begrepp som: bostadspolitiskt mål till mål med bostadsmarknad.

Istället för skrivningar om att ”Bostad är en social rättighet och att bostadspolitiken skall skapa förutsättningar för att alla att leva i goda bostäder till rimliga kostnader” eller ”Boendemiljön skall bidra till jämlika och värdiga levnadsförhållanden och särskilt främja en god uppväxt för barn och ungdomar”  finns det skrivningar om marknadsanpassning av hyror. Attraktivt läge ska kosta. Men också renovering av hyresrätter får kosta. När hyrorna efter renovering höjs med 25-60 procent, ja då är det inte alltid hyresgästerna kan bo kvar. Oavsett läge.

Just för att jag har varit uppmärksam på bostadsfrågor sedan mitt möte med Barbro Engman har jag också lagt märke till två nyhetsinslag. Det ena var Studentbostadsindex som tas fram av Svensk fastighetsförmedling. Det framgår av undersökningen att det är billigare för studenter att köpa sin bostad än att hyra. Det är mycket möjligt att fastighetsmäklarfirman har rätt i sak. Men vilka studenter får ta bostadslån? Vilka har 15 procent i handpenning? Och varför ska det vara så att hyrorna är så höga på hyresrätter att unga måste skuldsätta sig i början av sitt vuxna liv?

Ett annat inslag var på SVT i morse och handlade om “nya ägarlägenheter” som håller på att byggas i Solna I inslaget säger byggansvarige att radhusen är stora så det kommer att bli dyra bostäder.

Idag lider 60 procent av kommunerna av bostadsbrist, samtidigt som andelen lediga lägenheter i allmännyttan minskar. Det är endast sju procent som bor i kommuner med överskott på bostäder. Siffrorna kommer från Boverkets årliga kartläggning av läget på bostadsmarknaden som bygger på en enkät till landets kommuner. Där det behöver byggas fler bostäder, byggs det för få lägenheter och de som byggs har många gånger en högre hyra än vad en person tjänar i månaden.

Frågan är alltså vem som har råd till ett anständigt boende idag.

Shadé Jalali, gästutredare Arena Idé

Följ idébloggen

Läs också: #Otryggajobb 

Kategorier:
Allmänt