Idébloggen: Medierapportering kring #husby

Vem ringer man när polisen attackerar en? När lagens väktare ger sig på en utan anledning? Upplopp i Husby just nu, polisen jagar folk med hundar, slår människor som står helt obeväpnade och försvarlösa med batong och hotar folk som står i vägen att de kommer bli slagna om de inte flyttar på sig. Minderåriga, barn, äldre som bara stod och undrade vad som hände blev bortjagade av maskerade poliser med hjälm. Sverige 2013” Den här statusuppdateringen studsade jag på i söndagskväll när jag gick in på Facebook strax innan läggdags. Jag går in på twitter och söker på #Husby och finner @ihsanke som skrivit: ”Jag vill veta vad som händer i Husby nu nu nu! Hoppas bara att det inte blir en notis från en polisrapport nu, utan oxå medborgarnas version”. Och jag kan bara hålla med!

@danielswedin (aftonbladet) twittrar: ”Flera bränder och stenkastning i Husby http://bit.ly/10d3Tzm” och då inser jag vidden av det som händer. Klockan är midnatt och ingen chans att jag kan gå och lägga mig nu. Jag letar desperat efter bakgrunden till bilbrändernaoch då kommer @rasmusfleischers tweet upp där han uppger att bakgrunden till bränderna är en debattartikel på svt-debatt. Länken tar mig till en artikel som den ideella organisationen Megafonen har skrivit bara några dagar tidigare om polisens dödsskjutning av en 69-årig man i Husby. När debattartikeln lades upp retweetades den tretton gånger. Av det jag hittar på nätet verkar inte Megafonen ha fått något gensvar eller replik på sin förfrågan om oberoende utredning. Inga repliker finns att tillgå.

Så kom söndagskvällen och smällarna i Husby.

På måndagmorgon utgår den traditionella mediernas rapportering om Husby endast utifrån polisens version. Ingen vidare förklaring ges.

Igår förmiddag kallade Megafonen till presskonferens. En bild på deras twitterkonto vittnar om fullt hus på presskonferensen. Återigen tar Megafonen upp kravet på en oberoende utredning av dödsskjutningen.
Efter presskonferensen twittrar @Nabila_AFR”Kan någon förklara varför Expressenjournalister intervjuar varandra om Husbyborna när dom står typ en halvmeter ifrån dom?!” och @aronmodig: ”Bara att hoppas att polisen lyckas ident ligisterna och att rättsstaten skipar rättvisa. Vore en klen, men ändå viss tröst, för de drabbade.”

Senare på dagen börjar tips om nyansering komma in i twitterflödet; @ManneGerell: ”Med anledning #husby rekommenderar jag läsning av forskning liknande händelser Herrgården. Populärrapport på 30s.” (plus länk). Själv twittrar jag att media borde tillfråga professor Irene Molina som länge har forskat om segregationens och ojämlikhetens konsekvenser.
Natten till tisdag möts jag av följande på Facebook: ” Husby brinner. Tensta brinner. Rinkeby brinner. Västerort brinner.” Kommentarerna som följer är: ”Det var också en brand bakom Igelbäckskolan” och ” En container mellan rödby och igbskolan” och ” Fittja också”. och på tisdagmorgon skriver @mattlo: ”SL: “#Fittja och bägarvägen trafikeras ej av buss pga ordningsproblem”. Vet någon mer? Vad händer? Händer någonting nu?”

På Twitter skriver @sarayazdanfar: ” Polariseringen i #husby-debatten är sorglig. Ett försök till att förklara varför upploppen sker betyder inte att man är för bilbränder.” och @arashmokhtari: ”Kollar på rapporteringen om #Husby på SVT och TV4 och ser många medelålders manliga experter.” och @Danielswedin: ”I Husby bor 12 000. På fem år har bank, barnmorska, vårdcentral, träffpunkter. folktandvård, post försvunnit. pic.twitter.com/cnbi6OheTu”

Just nu går det inte att missa Polisens röst i traditionell media. Andra berättelser än de officiella finns på sociala medier, precis som det gjorde under den arabiska våren i Egypten och i Bahrain.
För att inte skapa motsättningar och utpeka en utsatt stadsdels befolkning som ligister är det viktigt att även traditionell media lär sig nyansera nyheterna. Det är inte första gången bilar bränns som ett tecken på missnöje, varken i Sverige eller i övriga världen, men traditionell media har problem med nyansering varje gång.

Länk: tidigare artikel om mediechefer och deras (o)förmåga att ta emot kritik kring rapportering om förorten.

Kategorier:
Allmänt