Jakten på papperslösa | Nytt avsnitt

Vilka rättigheter har en person som lever papperslöst i Sverige idag och vilka konsekvenser får den senaste tidens politiska utspel? I det här avsnittet av Människor & Migration pratar asylrättsadvokaten Ignacio Vita och statsvetaren Lisa Pelling om papperslöshet och höstens utspel mot papperslösa.

I slutet av september gick justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman ut med ett förslag att polisen ska få göra inspektioner på arbetsplatser för att hitta personer som nekats asyl. Hur har förslaget tagits emot och vilka konsekvenser kan det få om förslaget går igenom?

I Malmö har polisen begärt ut information från socialtjänsten om människor som lever papperslöst. Gjorde socialtjänsten rätt som gav informationen till polisen?

Hur kan vi se på jakten på papperslösa? Det är människor som juridiskt sett inte har rätt att vara i landet, men hur långt får myndigheterna gå för att hitta och utvisa dem? Vad finns det för alternativ? Ska vi bara acceptera att det alltid kommer att finnas människor som finns i vårt land utan tillstånd eller hur ska vi hantera situationen?

 

Relaterad läsning 

Gränspolisen tar hjälp av Malmö stad att hitta papperslösa barnfamiljer som ska utvisas

Facket är ingen angivarorganisation, Morgan Johansson

Rädslan för att bli upptäck – så lever papperslösa barn

Kategorier:
Allmänt, Blogg