Webbinarium Bara för de rika

22 Apr 2021 13:00 - 22 Apr 2021 14:00
https://www.facebook.com/Arenaide/live

Hur kommer marknadshyror att påverka hyresnivåerna i Stockholm?

Kravet på marknadshyror framförs regelbundet som ett sätt att skapa en bättre fungerande bostadsmarknad. Det hävdas att marknadshyror kommer att leda till att det byggs mer. Utbudet kommer därmed att möta efterfrågan och jämvikt uppstår på bostadsmarknaden. Och att det i sin tur leder till att alla kan hitta en bostad som motsvarar deras betalningsförmåga.

För att få en bild av de ekonomiska konsekvenserna av marknadshyror i Stockholm har Bostad 2030 låtit göra en analys för att se vad marknadshyror skulle leda till.

Bara för de rika. En kontrafaktisk analys av marknadshyror i Stockholm har författats av ekonomisk-historikern Lars-Fredrik Andersson. Rapporten visar att konsekvenserna skulle bli stora för Stockholms bostadsmarknad.

Välkommen till ett seminarium om vilka konsekvenser marknadshyror kommer att få, med en efterföljande diskussion om vad som krävs för att få en bättre fungerande bostadsmarknad i Stockholm.

Medverkande:

Lars-Fredrik Andersson, rapportförfattare och universitetslektor vid enheten för ekonomisk historia vid Umeå universitet.

Kommentarer:

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Stefan Attefall, tidigare bostadsminister.

Moderator:

Jonas Nygren, Bostad 2030.

Arrangörer: Bostad 2030 och Arena idé.