Webbinarium Därför var 2020 ett historiskt år för facken

29 Apr 2021 13:00 - 29 Apr 2021 14:00
https://www.facebook.com/Arenaide/live

Professor Anders Kjellberg om ett omvälvande år.

I en ny rapport presenterar professor Anders Kjellberg helt ny statistik om facklig organisering och en analys av facken och partsmodellen under 2020, som var ett exceptionellt år för den svenska arbetsmarknadsmodellen.

För första gången sedan mitten av 1990-talet ökade den fackliga organisationsgraden, på grund av coronapandemin. Samtidigt förhandlade fack och arbetsgivare fram ett nytt huvudavtal som LO inte anslutit sig till, vilket är unikt i ett historiskt perspektiv. Mycket tyder på att skeendena under 2020 innebär en maktförskjutning inom fackföreningsrörelsen från arbetarsidan till tjänstemannasidan och inom partsmodellen till ett större inflytande för arbetsgivarsidan och politiken.

Arena Idés utredningschef German Bender samtalar med Anders Kjellberg om rapporten, välkomna att ställa frågor under livesändningen!

Läs rapporten här.

Anmäl dig här för en påminnelse i mejlkorgen samma dag.

Anders Kjellberg är landets ledande forskare om den svenska partsmodellen och andra frågor som rör fackligt inflytande, samt en av Lunds universitets mest citerade forskare i media.

Moderator: German Bender, som är utredningschef på tankesmedjan Arena Idé. Han ansvarar för arbetsmarknadsfrågor och utbildningspolitiska frågor. Inom ramen för sitt arbete på Arena Idé bedriver han även forskning om fackligt inflytande, som doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm.