Du sköna nya vård: friska vinnare och sjuka förlorare

6 Feb 2024 18:00
ABF-huset,  Sveavägen 41, Stockholm.
Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vården inte göra skillnad på vem som får vård, och den ska vara lika oavsett bakgrund och oavsett var i landet man bor. Men på senare år har röster för att svensk sjukvård inte lever upp till behovsparagrafen blivit allt mer högljudda. Det har skett en marknadsanpassning som ökat utbudet av lättillgänglig vård i vissa delar av landet och i vissa stadsdelar. Samtidigt har antalet vita fläckar, där vården blivit allt mer svårtillgänglig, ökat.
I boken Du sköna nya vård letar sig journalisten Anna Gustafsson djupt in i både maktens och sjukhusens korridorer för att få svar på frågan: är den svenska sjukvården verkligen till för alla?
Varmt välkomna på boksamtal i ABF-huset!
Anna Gustafsson är inrikesreporter på Dagens Nyheter. Hon har tidigare bl.a. gett ut boken Konsulterna – Kampen om Karolinska (tillsammans med Lisa Röstlund).
Kommentarer: Göran Dahlgren, gästprofessor vid University of Liverpool och tidigare chef för Socialdepartementets sjukvårdsenhet samt författare till Framtidens sjukvårdsmarknaderNär sjukvården blev en marknad och Jämlik vård – en handlingsplan (tillsammans med Lisa Pelling).

Samtalsledare: Lisa Pelling, statsvetare och chef för tankesmedjan Arena Idé.

Tid: 6 februari kl. 18.00
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Medarrangörer: Gemensam Välfärd och ABF Stockholm

Anmäl dig här