Seminarium Kampen mot inflation i ett historiskt perspektiv

11 Jan 2023 11:00 - 11 Jan 2023 12:00
LO, Barnhusgatan 18

Nu har vi en större lokal och det går bra att anmäla sig för att delta på plats!

Läs rapporten här

Vad kan vi lära av tidigare perioder med hög inflation? Den nuvarande inflationsvågen kombinerar drag från både tiden efter andra världskriget och 1970-talets energikriser. Trots det tillåter vi oss en mindre verktygslåda för att hantera prisökningarna än under dessa perioder. Kan dagens tvångströja göra mer skada än nytta?

Om vi enbart förlitar oss på Riksbankens räntehöjningar blir det svårt att rå på dagens inflation, som i hög grad beror på utbudsstörningar. En inflationsbekämpning som huvudsakligen bygger på stram penningpolitik kommer även att sakta ner den gröna omställningen av samhällsekonomin, som är en förutsättning för motverka klimatförändringarna. Dessutom försvåras också nödvändiga investeringar i välfärden.

Välkommen på ett seminarium där vi kommer att diskutera flera av dagens mest brännande frågor: inflation, energipolitik, klimatförändringar, välfärd och lönebildning. Elisabeth Lindberg presenterar den nya rapporten Den svåra inflationen – vad kan vi lära av tidigare kriser?, som släpps i samband med seminariet.

Medverkande:

Elisabeth Lindberg, doktorand i ekonomisk historia, Uppsala universitet (rapportförfattare)

Erica Sjölander, kanslichef, Facken inom industrin

Irene Wennemo, generaldirektör, Medlingsinstitutet

Elinor Odeberg, chefsekonom, Arena Idé

Moderator: German Bender, utredningschef, Arena Idé

Observera platsen: LO, Barnhusgatan 18.