Konferens online Nationell konferens om ofrivillig ensamhet

16 Oct 2020 13:00 - 16 Oct 2020 16:00

I Storbritannien används social gemenskap som recept för bättre folkhälsa och minskad ensamhet. Kan vi i Sverige ta efter?

Powerpointpresentationerna från konferensen hittar ni här:

Dr Julian Abels presentation ”Sweden – compassionate communities in primary care”

Jenny Hartnolls presentation ”Health connections MENDIP”

 

Huvudtalare

Dr Julian Abel, expert i palliativ medicin från Storbritannien och grundare av organisationen Compassionate Communities, presenterar sin metod The Frome Model och filosofin bakom Compassionate Communities. Metoden går ut på att knyta ihop primärvård, kommun och ideell sektor och samarbeta kring att lotsa patienter till gemenskap. Genom The Frome Model har man hittat ett sätt att behandla fysisk och psykisk ohälsa genom social gemenskap. Metoden har lyckats få ner antalet inläggningar och besök till akutsjukvården och därigenom sparat sjukvården stora kostnader.

Jenny Hartnoll, från Storbritannien, arbetar som chef på Health Connections Mendip, som är en innovativ hälsofrämjande servicecentral sammankopplad med primärvården. Hon kommer prata om hur centralen arbetar med resurser i lokal- och civilsamhället för att främja folkhälsan.
Julian Abel och Jenny Hartnoll föreläser på engelska.

Panel

Med Anah Sjösten, samordnare på en kommunal träffpunkt i Borås, och Elin Färnstrand, PTP-psykolog på en vårdcentral i Norrköping. På svenska.

Workshop

Eftermiddagen avslutas med en workshop där vi delas in i grupper för att diskutera vilka delar av Fromemodellen som skulle kunna passa för Sverige, och hur vi kan samverka för att motverka ofrivillig ensamhet. På svenska.

Datum och tid

16 oktober 2020 kl. 13–16, inkl. workshop.

För vem?

Konferensen vänder sig främst till läkare, psykologer, politiker, socialarbetare, kuratorer, personer från civila organisationer och övriga som i sitt yrke träffar människor som lider av ofrivillig ensamhet. Men du är välkommen att delta även om du inte passar in i ovanstående beskrivning.

Har du frågor?

Kontakta Nätverket Stoppa ofrivillig ensamhet på info@nsoe.se eller +46739 13 66 68

Arrangörer och sponsorer

Huvudarrangör av konferensen är Nätverket Stoppa ofrivillig ensamhet (NSOE), i samarbete med tankesmedjan Arena idé och ABF. Konferensen får finansiellt stöd från Centralförbundet för Socialt Arbete (CSA).

Lästips, rapport

Arena Idé har publicerat en rapport om ofrivillig ensamhet: Ensamhet dödar – Ofrivillig ensamhet i Sverige

Tips på Facebookgrupp

Gå med i gruppen Nätverket Stoppa ofrivillig ensamhet

Boktips

The Compassion Project: A case for hope and humankindness from the town that beat loneliness av Julian Abel och Lindsay Clarke.

Covid-19, lästips

Bolton Mental Health Wellbeing Booklet

Forskningsartikel om Frome-modellen

Reducing emergency hospital admissions

I media

Inslag i SR Studio Ett om Frome-metoden och konferensen. Lyssna här. Med Kerstin Thelander, socionom och grundare av nätverket “Stoppa ofrivillig ensamhet”, Elin Färnstrand, psykolog. Hör också Julian Abel, grundare av “Compassionate community UK”.