Seminarium Otrygga jobb – vem drabbas och vad kan vi göra?

6 Dec 2019 12:00 - 6 Dec 2019 13:00
ABF Stockholm, Sveavägen 41, Stockholm

Se seminariet på SVT.

Allt fler i Sverige har otrygga jobb. Framför allt ökar de så kallade behovsanställningarna, även kända som timjobb eller sms-jobb. Sedan 2005 har allmän visstidsanställning och behovsanställningar ökat med nästan 30 procent, till dagens nivå på nästan en halv miljon personer. Dessutom är allt färre behovsanställda med i facket. Man är alltså dubbelt utsatt – otryggt anställd och utan facket i ryggen.

Detta och mycket annat framgår i Arena Idés nya rapport Fler otrygga jobb och färre fackligt anslutna, som bygger på SCB-statistik och nyligen lanserades på DN Debatt.

På seminariet presenterar rapportförfattaren Mats Wingborg resultaten av undersökningen och en panel diskuterar konsekvenserna. Vilka grupper är mest utsatta? Vad kan facket göra? Och hur vänder vi utvecklingen i ett läge när den politiska inriktningen tycks vara att luckra upp anställningstryggheten ännu mer?
Medverkande:
Mats Wingborg, utredare och rapportförfattare
Pim van Dorpel, vice ordf. Hotell- och restauranganställdas förbund
Elinor Torp, journalist på Dagens Arbete och författare till bland annat boken “Vi, skuggorna” om den ökande utsattheten på arbetsmarknaden
Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig på Timbro
Moderator:
German Bender, programchef Arena Idé
Observera platsen: ABF Stockholm, Sveavägen 41, Stockholm.