Webbinarium På coronakrisens frontlinje

9 Mar 2021 10:00 - 9 Mar 2021 11:00

Rapport från äldreomsorgsarbetare i nio europeiska länder

Coronakrisen har drabbat olika länder olika hårt. Men det finns en gemensam nämnare: de äldre har drabbats värst, och framför allt dem som är beroende av äldreomsorg. I flera länder, som Sverige, Storbritannien och Spanien, har dödstalen på äldreboenden varit förödande. I alla länder har äldreomsorgens personal stått på coronakrisens frontlinje. Underbemannade, underbetalda och ofta oskyddade. Samtidigt: i alla länder har äldreomsorgsarbetarna och deras fackförbund kunnat göra avgörande skillnad. För bättre villkor, för tillgång till skydd.

I en rapportserie har Arena Idé i samarbete med fackförbundet Kommunal och den tyska tankesmedjan Friedrich Ebert Stiftung kartlagt hur äldreomsorgen har påverkats av coronapandemin i nio länder och regioner. Rapportserien belyser fackföreningars perspektiv på coronakrisen och äldreomsorgen.

Under webbinariumet kommer rapportserien presenteras. Hur förberedd var äldreomsorgen i de olika länderna och vilken betydelse hade äldreomsorgens organisation och styrning? Vilka slutsatser går det att dra inför framtiden? Vilka krav och förslag har fackförbunden som organiserar anställda inom äldreomsorgen? Vilken roll kan facket spela?

Läs rapporten här!

Medverkande:

Lisa Pelling, rapportförfattare och chef på Arena Idé.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.

Moderator: Josefin Fürst, projektledare, Friedrich Ebert Stiftungs nordiska kontor.

Anmäl dig här för en påminnelse i mejlkorgen samma dag.

Arrangörer: Arena Idé, Friedrich Ebert Stiftung och Kommunal.

Sänds på Arena Idés Facebooksida. Klicka här för att komma till Facebooksidan.