Seminarium Svensk sjukvård – ett varnande exempel för Norge
Den offentliga svenska sjukvården har ofta lyfts fram som en förebild. Trots sina brister har den visat att man till rimliga kostnader kan erbjuda hela befolkningen en god behovsbaserad vård. Under den senaste 20-årsperioden har Sverige dock tappat sin roll som förebild, inte minst ur ett nordiskt perspektiv.
I den norska offentliga utredningen, den s.k. Avkommersialiseringsutredningen (NOU 2024:17), lyfter man bl.a. fram att de svenska marknadsorienterade reformerna ”innebär en vridning från behovs – till efterfrågestyrda tjänster.” Detta har, enligt den norska utredningen, bl.a. bidragit till ökad social och geografisk ojämlikhet, samtidigt som det öppnar upp för ökad välfärdskriminalitet. Varningssignaler kommer även från vänsterpolitiker i Danmark, Finland och Island.
Övergången från föredöme till varnande exempel, ur ett nordiskt perspektiv, är temat för detta seminarium. Det gästas, bland annat, av Linn Herning och Marta Szebehely från Avkommersialiseringsutredningen.
Program:
Introduktion – Lisa Pelling, chef Arena Idé, moderator.
Filmad intervju med Jan-Erik Stöstad, tidigare statssekreterare, LO utredare och chef för Avkommersialiseringsutredningen.
Linn Herning, ledare för “For velferdsstaten” och medlem i Avkommersialiseringsutredningen.
Marta Szebehely, professor emerita i socialt arbete och medlem i Avkommersialiseringsutredningen.
Finn Diderichsen, professor, Köpenhamns Universitet.
Filmad intervju med Ögmundur Jonasson, isländsk tidigare hälso-och sjukvårdsminister.
Göran Dahlgren, tidigare chef för Socialdepartementets sjukvårdsenhet.
Ulrika Lorentzi, välfärdsutredare, LO.
Publikfrågor till panelen: Lisa Pelling, Göran Dahlgren, Linn Herning, Finn Diderichsen, Marta Szebehely, Ulrika Lorentzi.
Torsdag 11 september kl. 18:00, ABF-huset, Katasalen, Sveavägen 41 – fri entre
Seminariet är ett samarbete mellan Nätverket för gemensam välfärd, Arena Idé och ABF.