Webbinarium USA:s utrikespolitik med Joe Biden som president

25 Jan 2021 18:30 - 25 Jan 2021 20:00
https://www.facebook.com/Arenaide/

Joe Biden har mycket att reparera på hemmaplan. Men vad kan vi förvänta oss av utrikespolitiken?

Medverkande:

Karin Henriksson, journalist som bevakar USA i Washington och författare till flera
böcker om USA

Leif Pagrotsky, tidigare statsråd och tidigare svensk generalkonsul i New York

Pierre Schori, tidigare statsråd och svensk FN-ambassadör

Erkki Tuomioja, riksdagsledamot och tidigare Finlands utrikesminister

Samtalsledare: Håkan Bengtsson, vd Arenagruppen

Öppningsord: Gunnar Lassinantti, ABF Stockholm.

Arrangörer: ABF Stockholm och Arena Idé

Joe Biden installerades 20 januari som USA:s 46:e president. Till vice president har Kamala Harris utsetts, den första kvinnan i historien på den posten. Det innebär att en omtumlande fyraårig period med republikanen Donald Trump som president kommit till en ände.

Trumps presidenttid med en särpräglad uttolkning av parollen America first har starkt polariserat opinionen i USA.

Joe Bidens ambition är att söka bli hela USA:s president. Omvalet till senaten i Georgia den 5 januari gick hans och demokraternas väg. Det innebär att partiet under kommande valperiod innehar majoriteten i kongressens bägge kamrar, varav i senaten med vicepresidentens utslagsröst. Detta bör underlätta för Biden att få igenom sin inrikespolitiska agenda, med bland annat en sjukvårdsreform som pandemikrisen – USA värst i världen – tydliggjort behovet av.

Inom utrikes- och säkerhetspolitiken är presidentens befogenheter störst att välja politik. Joe Biden bedöms eftersträva USA:s återgång till ökat internationellt samarbete samt respekt för ingångna avtal och internationella organisationer. Han har utlovat att USA ska återansluta sig till Parisavtalet om klimatet och som medlem i Världshälsoorganisationen, WHO. Samarbetet inom Nato och med Europa väntas uppgraderas. Mellanösternpolitiken torde också undergå vissa förändringar, såsom försök att normalisera relationen till Iran. På handelsområdet har demokraterna av tradition stått för begränsningar i frihandelspolitiken.

På det globala planet lär maktkampen om det globala ledarkapet med Kina fortsätta. På de flesta håll i världen välkomnas presidentskiftet i Vita huset.

Vår sakkunniga panel kommer att ge sin syn på vad vi kommer att kunna förvänta oss av president Joe Bidens utrikes- och säkerhetspolitik. Här kan du följa webbsändningen som väntas pågå kl 18.30–20.00.

Sänds live på Arena Idés Facebooksida.

Anmäl dig här för påminnelse samma dag.

Arrangörer: Arena Idé, ABF Göteborg och ABF Stockholm.

Alla våra seminarier går även att se i efterhand här.