Kärleksinvandring – hur bevisar du din relation? | Nytt avsnitt

Vad händer om du blir kär i någon som inte bor i Sverige? Människor & Migration går igenom vilka krav som ställs på par som vill leva tillsammans i Sverige.

Vi lever i en alltmer globaliserad värld, vilket gör att fler och fler blir kär i en person en från ett annat land. Samtidigt har den svenska migrationslagen ändrats och gjort det svårare för människor att få leva tillsammans i Sverige.

I det här avsnittet av Människor & Migration gästas podcasten av migrationsrättsexperten Louise Dane som tillsammans med statsvetaren Lisa Pelling pratar om hur du gör för att den du älskar ska få flytta till Sverige. Vad krävs för att din relation ska godkännas av Migrationsverket och hur går processen till?

Avsnittet går igenom vilka krav som ställs på paret som vill återförenas och hur olika aspekter både kan försvåra och förenkla möjligheten att få bo med sin utlandsfödda partner i Sverige.

Dessutom diskuteras olika delar av lagstiftningen. Vad innebär egentligen två-årsregeln och varför är den så kritiserad? Sverige har en tillfällig asyllag som hittills mest diskuterats ur ett flyktingperspektiv, men hur påverkar den svenska medborgare som vill få sin utlandsfödda partner till Sverige?

 

Relaterad läsning

Hur lång är väntetiden? Migrationsverkets räknare

Kartläggning av tvåårsregeln – Regeringen

Tvåårsregeln låser fast kvinnor i våldsamma relationer

 

Tillägg

I avsnittet säger vi att det inte finns någon ambassad där syrier kan ansöka om familjeåterförening eller att uppehållstillstånd på grund av anknytning ifrån. Avsnittet spelades in den 17 januari, den 19 januari meddelade UD att syrier ska kunna ansöka på ambassaden i Sudan. Läs mer om förfarandet här.

 

Kategorier:
Allmänt, Blogg