Ny podd | FN:s högnivåmöte om Migration

–  Vad ledare gör för en selfie med Obama?

Under två dagar kommer världens ledare samlas för två möten om migration och människor som flyr. Vad kommer mötena komma fram till och kan vi hoppas på en riktig förändring?

Den 19/9 håller FN högnivåmöte om migranter och flyktingars rörelser, slutdokumentet är redan framförhandlat, men vad står i det? I det här avsnittet går Lisa Pelling, statsvetare och Arena Idés utredningschef, och Maja Dahl, Arena Idés kommunikationsansvarig, igenom vad mötet kan resultera i. Vad betyder skrivelserna i dokumentet och vad kommer Sverige behöva göra efter att Stefan Löfven skrivit under?

Avsnittet lyfter även det migrationsmöte som Barak Obama bjudit in till den 20/9. Varför har Sverige valts ut till att stå som medvärdar för mötet? Är Obamas ambitiösa mål med mötet för ambitiösa och är världens ledare bara där för att få ta en selfie med USA:s mycket populära president? Vi diskutera kvotflyktingsystemet och om målet att dubbelt så många människor på flykt ska vidarebosättas via det är ett rimligt mål. Är de 33 länder som ingår i UNCHR:s kvotlyfktingprogram villiga att ta emot fler människor på flykt eller kommer det att krävas att fler länder ansluter sig till programmet? Vad innebär det att Danmark stoppat mottagandet av kvotflyktingar på obestämd tid? Dessutom diskuterar vi utbildningsmål och målet att 1 000 000 fler människor på flykt ska få rätt att arbeta.

Lyssna på avsnittet här:

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

 

Relaterade länkar:

Löfven om Obama-mötet: ”Bevis på allt Sverige har gjort”

Barak Obamas mål med mötet

Obamas toppmöte hoppet för asylrätten

Kategorier:
Allmänt, Blogg