Ny podd om globala fackliga rättigheter

Arena Idé startar podden There Is Power in a Union – en podd om globala fackliga rättigheter. 

 

 

Det första avsnittet fokuserar på facklig organisering i Hongkong. Då får vi möta Tao Chan, aktivist för mänskliga rättigheter, Åsa Törnlund, ombudsman på LO, och Mats Wingborg, journalist med fokus på fackliga frågor.

Andra avsnittet handlar om utvecklingen i Myanmar. Lyssna på Khaing Zar, ordförande för CTUM/WFM och Oscar Ernerot, LO.

Det tredje avsnittet handlar om hur den fackliga rörelsen i Belarus har påverkats av regimens allt hårdare grepp om landet. Med Inga Näslund, Olof Palmes internationella center och Eduard Vokhmin, Labour School.

Det fjärde avsnittet handlar om Zimbabwe. Efter decennier av politiskt förtryck, men också av aktiva fackföreningar, hur det ser ut nu i landet? Med Austin Musvere, vice generalsekreterare GAPWUZ, Monica Nordenwald, organisationsrådgivare på GAPWUZ 2000-2003 och Calle Sundstedt, handläggare på Palmecentret med fokus på utvecklingssamarbetet i Södra Afrika i allmänhet och Zimbabwe och Eswatini i synnerhet.

 

Fackliga rättigheter och fackets roll i Brasilien är femte avsnittets fokus. Vi tittar lite extra på cykelbudens organisering. Medverkar gör Henrik Brandão Jönsson, DN:s korrespondent i Latinamerika, bosatt i Rio de Janeiro sedan 2002. Och Izabella Martins Grapengiesser, som har en master från internationella masterprogrammet i statsvetenskap vid Stockholms Universitet. Hon tillbringar mycket tid i Brasilien och har tidigare varit praktikant på Arena Idé.

 

Det sjätte avsnittet handlar om facklig organisering i Kina. I Kina existerar inga fria och oberoende fackföreningar, men det förekommer strejker och protester bland arbetare över hela landet. Hur ser villkoren ut? Och hur ser fackförbund i andra delar av världen på Kinas fack? Med Börje Ljunggren, författare och tidigare ambassadör i Kina, och Mats Wingborg, journalist.

 

I varje avsnitt intervjuas fackligt engagerade personer från hela världen. Podden är på engelska och svenska.

Programledare är Jesper Bengtsson, som bland annat är förlagschef på Atlas och ordförande för Svenska PEN. 

– Under många år har vi sett en backlash för mänskliga rättigheter, men det talas sällan om att detta också drabbar de fackliga rättigheterna. Vi vill sätta ljuset på den frågan, säger Jesper Bengtsson.

Podden sänds som livevideo på Arena Idés Facebooksida, och sedan läggas ut som podd i de vanliga poddspelarna dagen därpå.

Josephine Thunell Musik & Media står för klippning.

There Is Power in a Union produceras med stöd av Union to Union och kommer att sändas med tio avsnitt under hösten och vintern 2021–2022 och kommer att ta upp situationen för de fackliga rättigheterna i olika delar av världen. 

Läs mer:

Om Union to Union

Om Arena Idé 

Kategorier:
Demokrati, Podd