På coronakrisens frontlinje

Foto: Fredrik Sandin Carlson

På coronakrisens frontlinje: erfarenheter från äldreomsorgspersonal i nio europeiska länder

Coronakrisen har drabbat olika länder olika hårt. Men det finns en gemensam nämnare: det nya coronaviruset har drabbat de äldre värst, och framför allt dem som är beroende av äldreomsorg. I flera länder, som Sverige, Storbritannien och Spanien, har dödstalen på äldreboenden varit förödande. I alla länder har äldreomsorgens personal stått på coronakrisens frontlinje. Underbemannade, underbetalda och ofta oskyddade.

Det är hög tid att lyssna på äldreomsorgens personal, i Sverige och i andra europeiska länder. Hur kan vi skydda de äldre och förbättra äldreomsorgens kvalitet? Vad krävs för att förbättra arbetsvillkoren för personalen inom äldreomsorgen under dessa extrema förhållanden, och vad krävs för att skapa en hållbar situation på längre sikt?

I en rapportserie har Arena Idé i samarbete med fackförbundet Kommunal och den tyska tankesmedjan Friedrich Ebert Stiftung kartlagt hur äldreomsorgen har påverkats av coronapandemin i nio länder och regioner. Rapportserien belyser fackföreningars perspektiv på coronakrisen och äldreomsorgen. 

Hur förberedd var äldreomsorgen i de olika länderna och vilken betydelse hade äldreomsorgens organisation och styrning? Vilka slutsatser går det att dra inför framtiden? Vilka krav och förslag har fackförbunden som organiserar anställda inom äldreomsorgen? Vilken roll kan facket spela?

Den sammanfattande rapporten lanserades den 4 mars 2021. Landrapporter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, England, Skottland, Spanien och Portugal gav ut löpande under våren.

 

IN ENGLISH

 

Medverkande länder, författare och organisationer

Sammanfattande rapport, Lisa Pelling, Arena Idé

Danmark, Kasper Manniche, Amalie Dam-Hansen, Charlotte Bredal, FOA

England, Gerry Mitchell, FES UK

Finland, Sari Bäcklund-Kajanmaa, JHL

Tyskland, Hildegard Theobald, Ver.Di, FES APB

Norge, Anne-Mari Samskott, Ingvar Skjerve, Fagforbundet

Portugal: Ana Catarina Fontes, FES Portugal

Skottland, Dave Watson, FES UK

Spanien, Jorge Hernández-Moreno and Manuel Pereira-Puga, IPP-CSIC, FES Madrid and Fundación Alternativas

Sverige, Mari Huupponen, Kommunal

På coronakrisens frontlinje är ett samarbete med Kommunal och den tyska tankesmedjan Friedrich Ebert Stiftung.

Webbinarium

Presentation och diskussion av den sammanfattande rapporten med rapportförfattare Lisa Pelling som är och chef på Arena Idé och Tobias Baudin som är ordförande för Kommunal. Modererat av Josefin Fürst, projektledare på Friedrich Ebert Stiftungs nordiska kontor.

Inför EU:s sociala toppmöte uppmärksammade vi de bristande arbetsförhållandena för äldreomsorgsarbetare i hela Europa i samarbete med Europeiska federationen för offentliganställdas förbund (EPSU), den progressiva tankesmedjan FEPS, Friedrich-Ebert Stiftung och Kommunal.

Ladda ner presentationen här

 

Om omslagsbilden:

Nazmina Syeda är undersköterska och en av alla de många som blivit smittade av coronaviruset på jobbet under pandemins första våg, när striden fortfarande stod kring hur smittrisken såg ut och hur vård- och omsorgspersonal skulle skyddas. När det väl stod klart att det var munskydd, visir, handskar och förkläde som gällde återstod bara den krassa verkligheten: underbemanning, hårda pass, svetten under plastförklädet och visiret som immar igen. (Ur boken På liv och död – berättelser från en pandemi med foton av bl a Fredrik Sandin Carlson och text av Anna Sahlée).