Rädslan för att bli upptäckt – så lever papperslösa barn | Lyssna

Vad innebär det att leva som papperslös i Sverige idag och hur mår de barn som gör det? Henry Ascher, barnläkare och docent i barnmedicin, gästar podcasten Människor & Migration och pratar tillsammans med statsvetaren och Arena Idés utredningschef Lisa Pelling, om hur vardagen ser ut för barn som lever i papperslöshet.

Under nästan 2 år har Henry Ascher tillsammans med Åsa Wahlström Smith följt 19 barn som lever papperslösa i Sverige. Syftet med studien var att ta reda på hur barnen själva uppfattar sin situation och vilka strategier de har för att ta sig igenom vardagen. Resultatet har nu publicerats i rapporten Bli inte hopplösa. I podden berättar Henry Ascher om barnens strategier och berättelser. Hur är det att konstant vara rädd för att bli upptäckt av fel person och riskera att skickas ut från landet? Dessutom pratar vi om ändringarna som regeringen gjort i sitt lagförslag och hur förslaget påverkar barn som lever papperslösa.

 

Länkar till rapporter, texter och podcasts som nämns
”Bli inte hopplösa” En studie om vardagsstrategier hos barn på flykt i en papperslös situation – Forskningsrapport av Henry Ascher och Åsa Wahlström Smith

Ombilda regeringen, Stefan – Lisa Pellings ledare på Dagens Arena

Sveriges nya flyktingpolitik – det här står på spel – Människor & Migration

Lagrådsremissen – det regeringen vill att du ska köpa – Människor & Migration

Kritiken mot Sveriges nya flyktingpolitik – konsten att såga en lagrådsremiss – Människor & Migration

Kategorier:
Allmänt, Blogg