Att stå längst fram

En skildring av villkoren för medlemmar i Kommunal under coronakrisen våren 2020

Klicka här för att läsa rapporten som pdf

Rapporten utgår bland annat från dagliga rapporter från Kommunals avdelningar, enkäter bland tiotusentals skyddsombud, arbetsplatsombud och medlemmar, samt intervjuer med nyckelpersoner.

Rapporten är ett försök att skildra vad som hände när medlemmarna i Kommunal hamnade på coronakrisens frontlinje, och deras kamp för rätten att skydda sig själva och andra från smitta.

När medlemmarna i Kommunal krävde skydd mot coronasmittan blev de svikna. Av Sverige, som struntat i att bygga upp en beredskap för pandemier, fastän alla visste att en influensapandemi skulle komma förr eller senare. Inte om, utan när. De blev svikna av sina arbetsgivare. Och av myndigheterna.

Det går att beskriva medlemmar i Kommunal som utsatta. Det var de. Men medlemmar i Kommunal var och är också medlemmar i en stark förening, där medlemmarna ger varandra skydd. En förening med 110 år av stolt historia. Med välfyllda strejkkassor, skickliga utredare, stenhårda förhandlare, envisa ombudsmän. Med engagerade medlemmar och över tjugofemtusen förtroendevalda. Under coronakrisen kunde medlemmarna i Kommunal göra skillnad för varandra.

Författare: Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé

Webbinarium

Kampen för skydd. Med Lisa Pelling, Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal, Zara Leghissa avdelningsordförande, Kommunal Norrbotten och Elisabeth Antfolk, ordförande Kommunals sektion Privat vård och omsorg i Stockholm.

I media

Varför lyssnade ingen på Kommunals varningar? Intervju med Lisa Pelling i Dagens Arena 10/12 2020

Tegnell lyssnade inte på arbetarna Jonna Sima om rapporten på Aftonbladets ledarsida 11/12 2020

Dåliga personalvillkor bakom smittan på äldreboenden Kommunals ordförande Tobias Baudin tar upp rapporten i en artikel på DN Debatt 12/12 2020

Kommunal varnade Tegnell för bristen på skyddsutrustning Artikel i Kommunalarbetaren 11/12 2020

Hallengren: »Jag är självkritisk« Artikel i Dagens Arena 17/12 2020

”Jag visste inte att det svenska klassamhället såg ut så här” Oskarshamnsnytt 19/12 2020

Lågutbildad vårdpersonal vägrades skyddsutrustning Altinget skriver om rapporten 22/12 2020