
Skatt på arbete – Skatteöversyn delrapport 1
Rapporten Skatt på arbete – Skatteöversyn delrapport 1 föreslår en mer rättvis och effektiv beskattning av arbetsinkomster där olika inkomstslag beskattas lika och marginalskatten höjs linjärt med inkomsten, i syfte att årligen höja skatteintäkterna med 150 miljarder kronor.
Skattereformen i början av 1990-talet hade som mål att skapa ett enhetligt och effektivt skattesystem, men sedan införandet har ett lapptäcke av avdrag och undantag gjort att skatteintäkterna minskat och att enhetligheten och effektiviteten försvunnit.
Sedan 2006 har skatteintäkterna som andel av BNP minskat med 4,27 procent, från 45,6 procent år 2006 till 41,33 procent år 2023. Överlägset mest har de direkta skatterna på arbete minskat, med 3,7 procent av BNP (motsvarande 229 miljarder kronor för 2023). Skattesänkningar och ett alltmer urholkat välfärdssystem har drivit på ekonomiska klyftor.
Rapporten föreslår en ny beskattning av arbetsinkomster som stärker finansieringen av offentlig sektor med 150 miljarder kronor per år. Det skapar förutsättningar för en skattedriven tillväxt där infrastrukturinvesteringar, välfärds- satsningar och en stärkt socialförsäkring bidrar till ökat välstånd, jämlikhet och tillväxt.
Lika beskattning av inkomster. All förvärvsinkomst beskattas lika, oavsett inkomsttyp. Idag beskattas en given inkomst olika beroende på inkomstslag: med 28 000 i föräldrapenning betalar man i genomsnitt 8 318 kronor i skatt, samtidigt som en 67-åring med motsvarande lön bara betalar 2 344 kronor i skatt.
Höjd arbetsgivaravgift till 33,5 procent. Arbetsgivaravgiften har i perioder av hög sysselsättning varit betydligt högre än så och ligger idag på låga 31,42 procent. Företagen får stora fördelar genom en utbildad arbetskraft, socialt skydd och infrastruktur och det är därför rimligt att företagen bidrar något mer än idag.
Linjärt stigande marginalskatt. Ju mer du tjänar, desto mer skatt betalar du. Tröskeleffekter, undantag och särregler tas bort och ersätts med ett enhetligt skattesystem med en linjärt stigande marginalskatt.
Ett alltför stort fokus på marginalskatterna, det vill säga skatten på den sista intjänade hundralappen, har skymt sikten för att den totala skatten är låg i Sverige. Med en genomsnittslön (42 600 kr/mån) betalar man endast 22,3 procent i total skatt i dag. För att hamna över 50 procent skatt i Sverige måste lönen uppgå till över 560 000 kronor i månaden.
Vårt förslag leder till ett mer effektivt, rättvist och transparent skattesystem som ökar jämlikheten. 4 av 10 svenskar får oförändrad eller sänkt skatt. För att hushållen ska kunna bibehålla reala inkomstökningar och att företagens konkurrenskraft upprätthålls föreslår vi att det nya skattesystemet införs successivt.
Rapportförfattare:
Elinor Odeberg är chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé. Elinor har arbetat som politiskt sakkunnig på Finansdepartementet med särskilt ansvar för internationell ekonomisk politik. Hon är ekonomhistoriker med gedigen utredningserfarenhet, bland annat som utredare på fackförbundet Kommunal.
Vilgot Österlund är statistiker på tankesmedjan Arena Idé. Vilgot har tidigare arbetat som dataanalytiker, bland annat på Socialstyrelsen, och skrivit flera policyrapporter om ekonomisk politik.