Den svenska modellen i en föränderlig värld
I denna rapport redovisas för första gången ny helårsstatistik fram till 2022 om facklig organisationsgrad, samt medlemssiffror för fackförbund och a-kassor.
Ur innehållet:
Under 2021 steg organisationsgraden för andra året i rad – och för tredje året i rad bland utrikes födda arbetare. I rapporten redovisas och diskuteras förändringarna av den fackliga organisationsgraden för arbetare och tjänstemän per bransch, utrikes/inrikes födda, med mera.
Nytt i årets rapport är en omfattande genomgång av andelen fackligt anslutna i olika länder. Sverige utmärker sig i flera avseenden, bland annat den högre organisationsgraden totalt sett och även bland tjänstemän och akademiker. Vidare har och arbetsgivarnas antifackliga offensiv har varit kraftigare i länder som Tyskland och Storbritannien, liksom i och Öst- och Centraleuropa.
Vidare analyseras förändringarna av den svenska partsmodellen under den fortsatta processen fram mot ett nytt huvudavtal och vad det betyder att LO anslutit sig till detta.
Om rapporten:
Författare till rapporten är Anders Kjellberg, landets ledande forskare om den svenska partsmodellen och andra frågor som rör fackligt inflytande, samt en av Lunds universitets mest citerade forskare i media.
Rapportens redaktör är German Bender, utredningschef på Arena Idé och doktorand vid Handelshögskolan.
Rapporten ingår i det tvärfackliga projektet Arbetsliv och inflytande, där Arena Idé under åren 2019-2022 utreder förutsättningarna för fackligt inflytande och organisering på svensk arbetsmarknad.
Medieomnämnanden:
Sveriges Radio, P4 Extra (58:20)
Dessutom i tryckta tidningar (22 feb):
Borlänge Tidning (s. 8)
Västerbottens-Kuriren (s 20)
Motala Vadstena Tidning (s. 13)
Barometern (s. 33)
Oskarshamns-Tidningen (s. 15)
Andra citeringar: