Vägen till Arne-pensionen

Danmarks debatt om sänkt pensionsålder för de som jobbat längst.

De danska Socialdemokraterna förstärker rätten till tidig pension för vissa grupper. Det finns skäl att titta närmare på hur det danska systemet egentligen ser ut. Vad är det som gjort att frågan tidigare diskuterats på ett helt annat sätt i vårt grannland? Hur fungerar deras pensionssystem? Och vad är det egentligen för reformer som genomförts?

Den här rapporten beskriver och diskuterar svaren på dessa frågor. Förhoppningsvis kan den vara en vägledning för dig som vill veta mer om grunderna för det som mycket väl kan bli en av de viktigaste frågorna i den politiska debatten under de kommande åren.

Webbinarium: Pensioner och politik för vanligt folk – vad kan vi lära av Danmark?

Medverkande:
Peter Hummelgaard, arbetsmarknadsminister Danmark
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister Sverige
Marianne Sund, klubbordförande för IF Metall vid Berendsen textilservice Ockelbo
Susanna Gideonsson, LO:s ordförande
Jesper Bengtsson, rapportförfattare till ”Vägen till Arne-pensionen. Danmarks debatt om sänkt pensionsålder för de som jobbat längst”, som släpps i samband med seminariet.
Moderator: Eric Sundström, LO

 

Om rapportförfattaren

Jesper Bengtsson, född 1968, är journalist, författare, regissör och ordförande för organisationen Svenska PEN. Han har gett ut flera böcker om samhälle och politik och skriver regelbundet i flera tidningar och publikationer, bland annat Dagens Arena. Jesper är född i Lidköping.