Världens näst bästa pass | Nytt avsnitt

Sverige har världens näst bästa pass om vi utgår från hur många länder som svenskar kan resa till utan att behöva ansöka om visum. Vad är det som styr att vissa pass slipper ansöka om visum vid inresa i ett land, och hur hänger medborgarskap och rörlighet ihop?

I det här avsnittet av Människor & Migration pratar Arena Idés utredningschef, statsvetaren Lisa Pelling, och Sofia Janson, handläggare på Justitiedepartementet, om pass, visum och rörlighet. Vad är egentligen ett pass och vem kan få ett svenskt pass? Hur påverkar dubbla medborgarskap en persons rörlighet och varför måste vissa personer med svenskt pass ansöka om visum till USA och andra slipper?

Podden går igenom hur viseringsregler fungerar och vad som styr olika länders regelverk. I avsnittet lyfts även vad som gör att människor som antas vilja komma in i Sverige för att söka asyl nekas visum och på vilka grunder de antagandena görs. Dessutom pratar vi om asylvisum och möjligheten att använda det som ett sätt för människor att på ett lagligt och säkert sätt ta sig in i Sverige.

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

 

Relaterade länkar:

Svenska pass är näst bäst i världen

Henley & Partners Visa restriction index

Länder vars medborgare behöver visum för inresa i Sverige

Kategorier:
Allmänt, Blogg