Går det att leva på sänkta lägstalöner? | Rapport och samtal
Vad händer med samhället och människors levnadsvillkor om lägstalönerna skulle sänkas? Hur påverkar det livet för dem som ska leva på de lönerna?
Åsikter om vilka löner människor bör få för utfört arbete är kopplade till synen på vad som är ett anständigt liv. När Arena idé släppte rapporten Ett anständigt liv 2013 diskuterades lägre lägstalöner som en lösning på ungdomsarbetslösheten. När frågan nu återigen är på agendan presenteras lägre löner som ett svar på höstens flyktingkris. Oavsett till vilken fråga sänkta lägstalöner kopplas till måste vi ändå fråga oss, går det att leva ett anständigt liv på så låga löner?
De senaste åren har hyresrätter både blivit dyrare och svårare att få, vilket gör det svårare än någonsin för låginkomsttagare att få tillgång till en bostad. Hur ser situationen ut för de hushåll som inte har turen att bo i en rimligt prissatt hyresrätt? Kan det krävas att vi inför någon typ av social housing även i Sverige?
För att besvara de här frågorna släpper Arena idé en uppdaterad version av rapporten Ett anständigt liv.
Den 13 januari presenterades rapporten under ett seminarium på Arena idé. Samtalet spelades in och går att lyssnas på i efterhand på Arenaplay via Soundcloud, iTunes eller valfri podcast-app.
Medverkande i seminariet
Shadé Jalali, rapportförfattare
Per Lindberg, rapportförfattare
Mariell Juhlin, chefsekonom Hyresgästföreningen
Stefan Carlén, chefsekonom Handelsanställdas förbund
My Sternberg, aktiv i Handelsanställdas förbund och skribent på Politism.
Del 1 – Rapportpresentation Ett anständigt Liv
Shadé Jalali och Per Lindberg presenterar rapporten Ett Anständigt Liv.
Del 2 – Kommentarer och diskussion
Paneldiskussion med Mariell Juhlin, chefsekonom Hyresgästföreningen, Stefan Carlén, chefsekonom Handelsanställdas förbund, My Sternberg, aktiv i Handelsanställdas förbund och skribent på Politism, Shadé Jalali, rapportförfattare Ett anständigt liv, Per Lindberg, rapportförfattare Ett anständigt liv.