Lyssna på | Søren Krarup och konservatismens tredje våg

Søren Krarup är inte särskilt känd utanför Danmark. Men han har haft en stor betydelse som Dansk Folkepartis intellektuella röst. I mer än femtio år har han envist utarbetat en hård konservatism för 2000-talet. Dansk politik lever nu under hans skugga. Den är i dag en del av en europeisk konservativ våg. Den består av EU-motstånd, invandrarfientlighet och islamofobi.

Per Wirtén har läst Søren Krarup och försöker genom honom förstå hur konservatismens tredje våg har förvaltat och förnyat ett gammalt demokratifientligt arv. Rapporten presenterades den 2 oktober på Arenagruppen. Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, och Henrik Berggren, historiker och författare, medverkande under presentationen och kommenterade rapporten.

Ladda ner rapporten här.

Om rapporten i media

Aftonbladet – Dansk skalle bakom nya högervågen

Krarups idévärld, helt avskalad upplysningstraditionen, influerar dagens alltmer framgångsrika konservatism, från David Camerons nationalism och svärmeri för högerdrömmen om den lyckliga hierarkin, till Nationella frontens och Dansk folkepartis mer hårdföra främlingsfientlighet.

Expo – Dansk Folkeparti och föraktet för demokratin

Mycket har skrivits om Dansk Folkeparti, om hur de lyckats få det inflytande de fått, om det politiska spelet och hur Danmarks politik och samtalsklimat har förändrats. Vad man sällan läser är mer fördjupande vad partiet faktiskt vill med samhället och vilka som är partiets ideologiska förebilder. Vill man förstå det bör man läsa Per Wirténs senaste rapport ”Sören Krarup – Konservatismens tredje våg”, utgiven av Arena Idé.

Sydsvenskan – När prosten predikade mot sin nästa lyssnade folket

Men när kulturjournalisten och författaren Per Wirtén i en ny liten skrift för Arena Idé, ”Søren Krarup – konservatismens tredje våg”, som presenteras idag, porträtterar den danska ideologen och prästen Søren Krarup, dras de historiska linjerna ännu längre tillbaka.

 

 

Kategorier:
Allmänt, ArenaPlay