EU, Sverige och klimatet
En guide för politiker och andra till EU:s nya klimatpolitik
Från slutet av 2017 till början av 2019 har EU:s beslutsapparat i hög takt genomfört en helrenovering av EU:s klimatlagstiftning.
De viktigaste klimatbesluten tas i Europeiska unionen. Det är här klimatvillkoren för den svenska industrin avgörs, inte i riksdagen. Frågan är om det finns något centralt politikområde där EU-gemensamt beslutsfattande är mera avgörande för utvecklingen än just klimatet.
Rapporten EU, Sverige och klimatet guidar Europaparlamentariker och svenska politiker som vill göra skillnad i klimatfrågan till att lättare identifiera vilka fortsatta åtgärder på hemmaplan och inom EU som betyder mest för helheten.
Rapporten innehåller land annat förslag till Sveriges regering och svenska ledamöter i Europaparlamentet och bistår med en granskning av EU:s nya klimatmål och klimatlagstiftning, utsläppshandel, förnybartdirektivet, energieffektiviseringsdirektivet, CO2 -regler för nya fordon samt av energi- och mervärdesskatter etc.
Magnus Nilsson har gått igenom avtal, förordningar och direktiv. Resultatet är en noggrann granskning av klimatpolitiken, hur den ser ut och konkreta förslag på vad som kan göras.
”Den klimatpolitik läget kräver är, enligt min mening, omöjlig att driva igenom om den inte är en del av en övergripande politik, inriktad på social trygghet och trygghet på arbetsmarknaden, och på att minimera fördelnings- och regionalpolitiska klyftor” skriver Magnus Nilsson i rapporten.
Se seminariet om rapporten
Förutom Magnus Nilsson medverkar Beatrice Rindevall, redaktör på Supermiljöbloggen och Björn Carlén, Konjunkturinstitutet. Moderator är Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé.
Om rapportförfattaren
Magnus Nilsson är oberoende miljökonsult, forskare och debattör inom naturvård, klimatfrågor och transportpolitik. Har tidigare arbetat som journalist, bl.a. vid Sveriges Radios Eko-redaktion, och varit pressekreterare (1988-1994) och trafikexpert (2004-2010) vid Naturskyddsföreningens rikskansli. Arena idé har tidigare publicerat Minimera reservatsarealen (2013) och Uppdatera klimatpolitiken (2014). Driver Klimat- och naturvårdsbloggen.
Om rapporten i media
Debattartikel i Dagens Arena: Ny roll för skogen i klimatpolitiken
Replik i Dagens Arena: »Det har förmodligen aldrig varit billigare att köra bil«
Ledare i Dagens Arena: Klimatkrisen är en social bomb
Nyhetsartikel i Europaportalen: Klimatrapport: De sociala effekterna kan bli svåra
Sveriges Radio: Klimatfrågan en av de viktigaste i EU-valet
Ledare i Aftonbladet: Så stödjer din elbil polska kolkraftverk
Debattartikel i Svenska Dagbladet: ”Klimatpolitiken har gjort det billigare att köra bil”