Europeiskt ödesår

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Ta del av våra rapporter, seminarier och böcker i ämnet.

Rapporter

Susanna Kierkegaard skriver om Sverigedemokraternas agerande i EU-parlamentet, Sigrid Melchior skriver om hur de svenska partierna har röstat i arbetsmarknadsfrågor i EU-parlamentet och Magnus Nilsson skriver om EU, Sverige och klimatet. Rapporterna utkommer i april.


Seminarieserie

ABF och Arena Idé presenterar seminarieserien Europeiskt ödeår inför valet till Europaparlamentet. Vad händer i Europa och med EU? Många länder verkar vara i gungning. Vi gör nedslag i Frankrike, Italien, Tyskland, Österrike och Storbritannien.Klicka på rubrikerna för att läsa mer och anmäla dig.

29 januari: Slits EU isär?
Med Ann-Cathrine Jungar, forskare och docent i statsvetenskap med särskilt fokus på europeisk högerpopulism samt Göran von Sydow, fil.dr i statsvetenskap och tf. direktör för Svenska institutet för Europapolitiska studier.

6 februari: Högern rycker fram. Oroande politisk utveckling i Tyskland och Österrike
Med Lisa Pelling som är fil.dr i statsvetenskap och utredningschef på Arena Idé samt Carl Tham, som bl.a. har varit Sveriges ambassadör i Tyskland.

19 februari: Italien i högerpopulismens klor
Med Jennifer Wegerup som är journalist och bl.a. bevakar Italien för SVT.

25 februari: Uppror i Frankrike
M
ed Benedicte Berner som är ordförande för Civil Rights Defenders. Hon har bl.a. studerat vid Instituts d’études politiques (Sciences Po) i Paris. Moderator är Carl Tham, samhällsdebattör och politiker.

4 mars: Politiskt kaos i Storbritannien
Med bl.a. Håkan A Bengtsson, vd på Arenagruppen 


Politikerutfrågning

15 februari: 100 dagar till EU-valet.

EU-kommissionen i Sverige bjöd tillsammans med tankesmedjorna Arena Idé, Fores och Timbro in till en utfrågning av de politiska partierna.

Partierna representerades av Jakop Dalunde (MP), Fredrick Federley (C), Evin Incir (S), Fredrik Malm (L), Sara Skyttedal (KD), Stina Svensson (FI), Jörgen Warborn (M), Rikard Warlenius (V) och Peter Lundgren (SD). Moderatorer: Lisa Pelling från Arena Idé, Mattias Goldmann från Fores, Emanuel Örtengren från Timbro och Katarina Areskoug Mascarenhas från EU-kommissionen


Boktips

Ödesvalet – En orosanmälan om ett brunare Europa av Lars Jederlund. Boken ges ut av Premiss förlag i samarbete med Olof Palmes Internationella Center. Välkommen på bokpresentation!

Ett bättre Europa av Göran Färm (Premiss 2019).