Europeisk oro

Arena Idé följer utvecklingen i Europa med en rad seminarier på temat "Europeisk oro". Under hösten 2020 hålls alla seminarier digitalt.

Ta även del av våra rapporter, böcker och tidigare seminarier i ämnet.

Aktuellt

30 september 2020: Europeisk oro: Vart går EU – vad vill Sverige?

Med Göran von Sydow, fil.dr statsvetenskap, chef för Svenska Institutet för europolitiska studier, Hanna Eklund är assisterande professor i konstitutionell rätt har tidigare varit verksam som forskare bl.a. European University Institute, Science Po (Paris) och Lars Anell, bl.a. tidigare svensk EU ambassadör, författare till en rad böcker och skrifter om Europa, bl.a. Europas väg (2009)

Moderator: Carl Tham bland annat f.d. statsråd.

22 september 2020: Vart är Spanien på väg?

Med Thomas Gustafsson, journalist, författare och Spanienkännare, som under många år varit verksam som korrespondent i Madrid. Aktuell med en ny bok om Spanien där han ger en bakgrund till, och analyserar, vad som händer i dagens Spanien.

Moderator: Carl Tham bland annat f.d. statsråd.

10 september 2020: Italien – ett främmande land?

Med Carl Tham f.d. statsråd och Thomas Steinfeld, professor, journalist och författare som nyligen kommit ut med en uppmärksammad bok om Italien: Italien, Porträt eines fremden Landes (Italien, porträtt av ett främmande land).

7 september 2020: Europeisk oro: Vart går Tyskland?

Med Kajsa Borgnäs, fil.dr och chef på det tyska fackliga utredningsinstitutet Stiftung Arbeit und Umwelt, vid Tysklands näst största fackförbund BCE och Carl Tham, f.d. statsråd, har varit svensk ambassadör i Tyskland, föreläsare och skribent om Tyskland.

 

Alla livesändningar går att se i efterhand här

Rapporter

Anna Danielsson Öberg och Tommy Öberg skriver som en del i det tvärfackliga projektet Arbetsliv och inflytande, om de Europeiska fackens utmaningar i rapporten Facklig höst i Europa

Katrine Marçal skriver om den moderna populismen i rapporten  Åtta lärdomar från brexit

Susanna Kierkegaard skriver om Sverigedemokraternas agerande i EU-parlamentet i rapporten När de tror att ingen ser. 

Sigrid Melchior skriver om hur de svenska partierna har röstat i arbetsmarknadsfrågor i EU-parlamentet i rapporten Slaget om arbetsmarknaden.

Magnus Nilsson skriver om EU, Sverige och klimatet.


Tidigare seminarier

29 januari 2019: Slits EU isär?
Med Ann-Cathrine Jungar, forskare och docent i statsvetenskap med särskilt fokus på europeisk högerpopulism samt Göran von Sydow, fil.dr i statsvetenskap och tf. direktör för Svenska institutet för Europapolitiska studier.

6 februari 2019: Högern rycker fram. Oroande politisk utveckling i Tyskland och Österrike
Med Lisa Pelling som är fil.dr i statsvetenskap och utredningschef på Arena Idé samt Carl Tham, som bl.a. har varit Sveriges ambassadör i Tyskland.

19 februari 2019: Italien i högerpopulismens klor
Med Jennifer Wegerup som är journalist och bl.a. bevakar Italien för SVT.

25 februari 2019: Uppror i Frankrike
M
ed Benedicte Berner som är ordförande för Civil Rights Defenders. Hon har bl.a. studerat vid Instituts d’études politiques (Sciences Po) i Paris. Moderator är Carl Tham, samhällsdebattör och politiker.

4 mars 2019: Politiskt kaos i Storbritannien
Med bl.a. Håkan A Bengtsson, vd på Arenagruppen 

14 mars 2019: EU:s sociala pelare och beskattningsrätt 
Med bl.a. Sara Skyttedal (KD) och Monika Arvidsson från LO-enheten för internationella frågor. Birgitta Swedenborg är samtalsledare.

9 april 2019: Att skydda demokratin i Europa 
Med Juliane Schulte expert knuten till Friedrich Ebert Stiftung, Anna Rogalska Hedlund, jurist vid Sieps specialiserad på mänskliga rättigheter och Maja Åberg, Policy Advisor på Amnesty International. Lisa Pelling är moderator.

6 maj 2019: EU, Sverige och klimatet
Med Magnus Nilsson, miljökonsult, forskare och debattör i klimat- och miljöfrågor och driver Klimat- och naturvårdsbloggen. Beatrice Rindevall, redaktör på Supermiljöbloggen och Björn Carlén, konjunkturinstitut. Moderator är Lisa Pelling. 

7 maj 2019: Hur mår arbetslivet i Europa? 
Med Maria Jepsen, Director of the research department ETUI. Moderator är German Bender, programchef för arbetsmarknad på Arena Idé.

7 maj 2019: Concerns and Expectations – Swedes’ feelings and thoughts on Europe
With Richard Hilmer, director of Policy Matters and head of the survey, Mika Domisch International Secretary at the Swedish Confederation of Professional Employees and Lisa Pelling.

8 maj 2019: Möt EU-ministern Hans Dahlgren
Med EU-ministern Hans Dahlgren. Carl Tham är samtalsledare.

9 maj 2019: Ett val om värderingar
Med bl.a. Eva Nordmark, ordförande för TCO och Jan-Olof Jacke, VD för Svenskt näringsliv. Lisa Pelling som moderator.

Klicka här för att se hela seminariet på SVT.

10 maj 2019: Vad gör SD i Europaparlamentet? 
Med Susanna Kierkegaard, frilansjournalist, Hans Linde, ordförande för RFSU, Magnus Falk internationell sekreterare för Transportarbetarförbundet och Daniel Vergara, reporter på EXPO. Moderator är Anna Inez Bergman, praktikant på Arena Idé.

 


Politikerutfrågning

15 februari: 100 dagar till EU-valet.

EU-kommissionen i Sverige bjöd tillsammans med tankesmedjorna Arena Idé, Fores och Timbro in till en utfrågning av de politiska partierna.

Partierna representerades av Jakop Dalunde (MP), Fredrick Federley (C), Evin Incir (S), Fredrik Malm (L), Sara Skyttedal (KD), Stina Svensson (FI), Jörgen Warborn (M), Rikard Warlenius (V) och Peter Lundgren (SD). Moderatorer: Lisa Pelling från Arena Idé, Mattias Goldmann från Fores, Emanuel Örtengren från Timbro och Katarina Areskoug Mascarenhas från EU-kommissionen

Politikerutfrågning

20 maj: 6 dagar till EU-valet.

EU-kommissionen i Sverige bjöd tillsammans med tankesmedjorna Arena Idé, Fores och Timbro in till en utfrågning av de politiska partierna.

Partierna representerades av Jakop Dalunde (MP), Fredrick Federley (C), Heléne Fritzon (S), Said Abdu (L), Yusuf Aydin (KD), Soraya Post (FI), Thomas Tobé (M), Rikard Warlenius (V) och Charlie Weimers (SD). Moderatorer: Lisa Pelling från Arena Idé, Mattias Goldmann från Fores, Emanuel Örtengren från Timbro och Katarina Areskoug Mascarenhas från EU-kommissionen


Boktips

Lars Jederlund skriver i boken Ödesvalet om partierna till höger om den traditionella högern och granskar vad de vill göra med Europa.

I boken Hotet mot rättsstaten i Europa skildrar och analyserar ledande jurister hur hotet med rättsstaten ser ut i länder som Polen och Ungern.

Göran Färms bok Ett bättre Europa är både en minnesbok och en bok med kritiska tankar om en kommande svensk och socialdemokratisk europapolitik.

Ingemar Lindberg, Sverker Gustavsson och Claes-Mikael Jonssons bok Vad krävs för att rädda demokratin? tacklar frågor som: Vad är det som orsakar den populistiska störtvågen i Europa? Och hur kan demokratins självförsvar mobiliseras?