Julhälsning

24 Dec 2021 00:00 - 1 Jan 2022 00:00

Ännu ett år har gått med tankesmedjan Arena Idés myllrande verksamhet. Här är ett axplock av allt som hänt under året.

Boken Det svenska missnöjet har väckt stor uppmärksamhet, tryckts i nya upplagor, blivit ljudbok och studiecirkel. Den tyska tankesmedjan Friedrich Ebert Stiftung ger 2022 ut en kortversion på både tyska och engelska, och har genom samarbete kring rapporten Ett ojämlikt Sverige hjälpt oss att komplettera våra undersökningar om spänningarna mellan ”elit och folk” och mellan ”stad och land”. Kajsa Borgnäs Ingen tid för illusioner har bl.a. recenserats i Aftonbladet och kallats 20-talets klimatbibel. David Eklind Kloos Arbetets mening fortsätter att leda till samtal, David har hållit en föreläsning varannan vecka sedan boken kom ut förra året. Bjud gärna in honom.

Som tankesmedja med löntagarperspektiv håller vi koll på arbetsmarknaden. Vår flaggskeppsrapport, professor Anders Kjellbergs årliga statistiktunga analys av den svenska arbetsmarknadsmodellen, fick mer uppmärksamhet än någonsin. German har fortsatt att lyfta fram det fackliga perspektivet och stärka den redan gedigna forskningsförankringen i Arena Idés arbete, bland annat genom forskningsstudier på Handelshögskolan som nu nått halvvägs. Med Mats Essemyrs rapport En bättre a-kassa för fler vill vi också väcka debatt om hur arbetslöshetsförsäkringen kan stärkas inför valet 2022.

Vi fortsätter att vara stolta värdar för den framgångsrika skolpodden Kornhall&Netz, och har hunnit ge ut två rapporter om obehöriga lärare i grundskolan (andelen ökar mest bland friskolor). Nästa år inleds med en bok om marknadsskolan av Johan Enfeldt.

Vi arbetar på för en mer jämlik välfärd och en fördjupad demokrati. Året inleddes med nio rapporter om äldreomsorgsarbetares villkor på coronakrisens frontlinje, ett samarbete med Friedrich Ebert Stiftung i de nordiska länderna och Kommunal som vi är väldigt stolta över. Vi har fortsatt kartlägga vägen mot en mer jämlik vård med en seminarieserie, och boken Jämlik vård – en handlingsplan har blivit studiecirkelanmäl dig här för att gå den på distans 2022. Vi har också bidragit till debatten om privata sjukvårdsförsäkringar. Lisa har bl.a. medverkat i tankesmedjan Fores antologi Va?!, är demokratin hotad? som skickats till alla riksdagsledamöter.

Jobb och löneökningar kan inte tas för givna. Under 2021 har Arena Idé utvidgats med Daniel Lind, forskningsledare för Produktivitetskommissionen, ett samarbete med Facken inom industrin. Daniel har själv skrivit om projektet i bl.a. Dagens Arbete och Kollega, och intervjuats i bl.a. Ingenjören. Igår släpptes projektets första rapport, en analys av svensk industris konkurrenskraft sedan 1990-talet.

Vi har fortsatt följa utvecklingen i Kina. Håkan har tagit initiativ till ett antal seminarier och vi gav nyligen ut en uppdaterad version av Jojje Olssons uppmärksammade skrift om Taiwan. Med Jesper Bengtsson som programledare har vi har följt den internationella fackföreningsrörelsens arbete i podden There is Power in a Union, utgiven tillsammans med Union to Union. Våra övriga poddar hittar du här.

Arena Idé är en samlingsplats för enskilda och organisationer som är engagerade i kulturfrågor och kulturdebatt. Vi är värdar för Koalition för kulturdebatt, som bl.a. deltar på Folk och Kultur. (Tips: nästa år börjar vi sända Folkbildningspodden, podden för landets alla folkbildare, inom såväl studieförbunden som folkhögskolorna.)

Arenaakademin, vår politiska spetsutbildning för framtida opinionsbildare, har genomförts för sjätte gången och det går redan att anmäla intresse inför hösten 2022. Pandemin tvingade oss att ställa in årets upplaga av Akademin för rörelsejurister, en veckolång utbildning för unga jurister som vill använda juridiken för progressiv samhällsförändring, men den är tillbaka 2022.

Våra internationella nätverk är viktiga för oss. Tillsammans med Innovation in Politics Institute har vi uppmärksammat modiga och nyskapande politiker i hela Europa. Vi har skrivit artiklar och uppmärksammats i bl.a. Social Europe, portugisisk tv och The Economist.

Ett år har gått sedan jag tillträdde som chef för Arena Idé. Det har varit ett fantastiskt år, tack vare medarbetarna på tankesmedjan, våra energigivande praktikanter och kollegorna på Arenagruppen, samt vårt nätverk av skickliga skribenter och författare, alla som ställt upp i referensgrupper och på informella workshops och alla läsare och lyssnare som hört av sig med kommentarer, inspel och förslag.

Sist men inte minst ett stort tack för det stöd och förtroende vi fått från Arenagruppens vänner och våra finansiärer inom den svenska fackföreningsrörelsen under året.

Arena Idé är den största och mest inflytelserika tankesmedjan som står nära och stöds av fackföreningar och folkrörelser. Det förpliktigar. Vad vill du att vi ska göra och uppmärksamma 2022?

God jul önskar Arena Idé genom Lisa

Foto: Simon Lindberg